RECENSIE: Our Common Sense - Mankind`s Worst To Know

OCS
recensie cijfer 2018-06-08 Dat de Vlaamse bodem rijk is aan zware metalen was al een tijdje bekend. De debuut-EP van Our Common Sense is de vers gedolven bodemschat uit Vlaanderen. Dit jeugdige vijftal uit Gent schiet met Mankind’s Worst To Know sterk uit de startblokken.

Our Common Sense begon in 2014 als instrumentale band bestaande uit de gebroeders Baetslé (Seppe op gitaar, Jelle op basgitaar) en drummer Thienpont. Om het bandgeluid te verbreden werd tweede gitarist Stijn Beeckman aangetrokken en in 2017 voegde vocalist Thomas de Wispelaere zich bij de band.

Our Common Sense schotelt ons met Mankind’s Worst To Know een stevige portie metal/stoner/sludge/post-hardcore voor. Zelf rekenen ze onder andere Karma To Burn, Prong, Steak Number Eight (hun vakbroeders uit Wevelgem) en Bring Me The Horizon tot hun invloeden.
Sterke troef van de band zijn de vocalen van Thomas de Wispelaere. Hij vergt veel van zijn stem, maar zijn grunts en screams klinken overtuigend en zijn zangstem klinkt bij tijd en wijlen als die van Cronos (Venom). Alsof hij voor de poorten van de hel moet worden weggesleept.

De EP telt vijf songs en opent met de traag voortstuwende openingstrack ‘Medusa’. Op ‘Inhale’, gaat het tempo wat omhoog en komt De Wispelaere lekker op stoom: ”My demons are watching, My demons are smiling”. ‘Take The Shot’ begint met een bluesy stonerriff, daarna wordt het tempo verder opgevoerd. De tekst getuigt nog niet van een vrolijk mensbeeld: ”You broke the bottle, You cut my veins”.
‘…Exhale’ begint met een fraai (dubbel) gitaarintro en bevat een treffend en nog steeds actueel citaat van Martin Luther King uit zijn beroemde anti-oorlogsspeech Beyond Vietnam (A Time To Break Silence): A nation, that continues year after year to spend more money on military defense than on programs of social uplift, is approaching spiritual death”. De plaat af met ‘Sorrow’ en na ruim 22 minuten lijken de (innerlijke) demonen bestreden.

Na deze zware kost is er ook goed nieuws. Our Common Sense heeft als winnaar van de Zeeuws-Vlaamse muziekstrijd Steenworp nog een paar uurtjes studiotijd tegoed. Zeker en vast genoeg voor nog een EP-tje.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Our Common Sense Label:Hard Life Promotion
Cover 23 Acez - Embracing The Madness

23 Acez - Embracing The MadnessGoed gespeelde metal is altijd een genot om naar te luisteren en dan dondert...

Steven Troch

Steven Troch Band - Rhymes For Mellow Minds Steven Troch draait al jaren mee in de internationale blues. Als harpist won...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT