RECENSIE: The Adolescents - Cropduster

Adolescents
2018-08-21 Cropduster is het onbedoelde eresaluut van The Adolescents aan haar mede-oprichter, songwriter en bassist Steve Soto. De grondlegger van The Adolescents (maar ook van Agent Orange) overleed eind juni van dit jaar onverwacht in zijn slaap op 54-jarige leeftijd. Drie dagen daarvoor speelde Soto nog zijn laatste show met The Adolescents in Boston, de afsluitende gig van hun Amerikaanse tournee en vlak voordat de band naar Europa zou vertrekken voor het Europese deel van hun tournee.

Geheel in de geest van Soto vertrokken The Adolescents een paar dagen later dan gepland toch naar Europa voor de voortzetting van hun tournee. Punk’s not dead! Soto is inmiddels vervangen door een andere oudgediende op basgitaar: Brad Logan (o.a. van F-Minus en Leftöver Crack). Alles ter ere van Soto en ter promotie van hun nieuwste plaat Cropduster.

De titel Cropduster staat voor iemand die stiekem een scheet laat in gezelschap en daarna de kamer verlaat. Op de hoes van het album staat een stoïcijns voorbij marcherende Donald Trump afgebeeld, die een penetrante geur verspreid en zijn omstanders in walging achterlaat. Het mag duidelijk zijn wat het overkoepelende thema van de plaat is. Het wordt je als punkband uit de Verenigde Staten wel erg makkelijk gemaakt in het Trump-tijdperk. De inspiratie ligt op straat of op zijn minst in het Witte Huis.

In ‘Queen Of Denial’ zingen The Adolescents ”You’re the silver queen, On the fake news scene” over de voormalige spindoctor van Trump, Kellyanne Conway. ‘Nuclear Football’ gaat over een potje nucleair voetbal op hoog niveau met little rocket man uit Noord-Korea. ‘Room 223’ gaat over school shootings en de machtige wapenlobby in de VS: ”Another wide eyed boy from Babylon, wants to top the maximum score”. En in ‘Just Because’ doet de band een krachtige oproep Melania te bevrijden: ”just because, fuck you”.

Met Cropduster halen The Adolescents niet de charme en kwaliteit van hun oude werk uit de jaren tachtig. Daarvoor is de productie te glad en heeft de sound wat te lijden aan eenvormigheid. Verder niets dan lof voor het onverwoestbare doorzettingsvermogen van The Adolescents. Saluut aan Steve Soto!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Adolescents Label:Concrete Jungle Records
Montagne

Ray Lamontagne - Part Of The Light Ray LaMontagne gaat al heel wat jaartjes mee. Part Of The Light is...

Cover The Milk Carton Kids - All The Things That I Did And All The Things I Didn`t Do

The Milk Carton Kids - All The Things That I Did And All The Things I... In de tijd voor social media en amber alerts, verschenen gezichten van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT