RECENSIE: Serpentwithteeth - Soil

swt
2018-08-13 De excentrieke Josiah Wise – beter bekend als serpentwithfeet - brengt na de debuut-EP blisters (waarvoor hij samenwerkte met The Haxan Cloak) zijn debuutalbum soil uit. Wise groeide op in een religieuze familie. Hij is openlijk homoseksueel en vanaf een vroege leeftijd gebruikt hij (gospel)muziek om zijn identiteit uit te drukken. Ook op deze debuutplaat grijpt de Amerikaan muziek aan om te vertellen over zijn identiteit en liefdesleven. Hij bekijkt beide kanten van de medaille: het verbreken van een relatie en het aangaan van een nieuwe. Een typische plaat is het zeker niet geworden. Veelal langzame beats domineren soil, dat doet denken aan het net zo sensuele debuut van de Engelse FKA Twigs.

Met de minimale opener ‘whisper’ begint Wise te bouwen aan zijn eigen muzikale universum. Met enkel zijn stem, een aanzwellende beat en wat flarden geluiden zet hij meteen een aangrijpend geheel neer. De gospelinvloeden komen terug in zijn zang. Let maar eens op de intense bezieling op het nummer ‘invoice’. Op liedjes als ‘mourning song’ en ‘slow syrup’ zingt hij over een gebroken hart. En ‘fragrant’ geldt meer als wraaklied, waarin hij beschrijft hoe hij alle exen van zijn ex opbelt en om een kus vraagt.

Liefde is een al zo vaak aangegrepen onderwerp in de muziekwereld, maar Wise weet het op een bijzondere manier te verpakken. Hij grijpt binnen het thema liefde intimiteit aan en past dit weer op verschillende manieren toe. Zo gaat ‘waft’ over lichaamsgeur. De Amerikaan legt hier zijn hart op tafel, zowel in de meer minimale tracks als in de meer dansbare tracks zoals ‘wrong tree’. Naast de muziek zijn ook de teksten van Wise knappe staaltjes constructiewerk. De elektronische beats komen deze keer van producers als Clams Casino en Katie Gately. Deze beats geven het geheel een bijzondere textuur mee.

Alle aspecten op soil zijn ontzettend sterk op elkaar afgestemd. Zowel thematisch als muzikaal als vocaal komt serpentwithfeet hier met een coherent geheel waarin hij zijn bouwstenen allemaal op elkaar afstemt. Dat zorgt er niet alleen voor dat dit debuut van Wise nieuwsgierig maakt naar volgend werk, maar ook dat je het keer op keer opnieuw wilt beleven.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Serpentwithteeth Label:Secretly Canadian
Staples

Stuart A. Staples - Arrhythmia Arrhythmia is een mooi uitstapje voor de zanger van Tindersticks. Het is...

Cover Yuno - Moodie

Yuno - Moodie De in Jacksonville, Florida geboren Yuno maakt muziek die een mengelmoes is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT