RECENSIE: Devin Townsend - Ziltoid, the Omniscient

Devin Townsend - Ziltoid
2007-05-11 “You shall fetch me your universe’s ultimate cup of coffee. Black!” Een vier dimensionaal ruimtewezen dat de aarde komt overnemen om zich te goed te doen aan zwarte koffie, het moet niet maller worden. Frank Zappa vroeg zich ooit al af of humor thuishoort in muziek. Welnu, voor de sceptici onder ons is er nu Devin Townsend’s nieuwe wapenfeit. De Canadese workaholic overtreft zichzelf wat betreft meligheid, maar ziet de rest van het plaatje niet over het hoofd.

In feite klinkt Ziltoid the Omniscient niet radicaal anders dan een kruising tussen Strapping Young Lad en Devin’s soloband, met het verschil dat hij nu alle muzikale facetten voor zijn rekening neemt. Zowel de instrumenten (inclusief de van Meshuggah’s geleende ‘Drumkit from Hell’) als de mix en productie komen op zijn naam te staan. Niet dat er veel verschil te merken is vergeleken met een voltallige band, je kunt horen dat het vier productieve maanden geweest zijn in de kelder van Townsend.

Volgens Townsend vallen er allegorieën te ontdekken als je goed naar de teksten luistert, maar wat mij betreft zet je daar deze muziek niet voor op. Niet dat het één en al flauwigheid is, er valt ook genoeg te leuks te horen. Ziltoid haalt wellicht niet de artistieke schoonheid van een Terria (hoewel ‘Hyperdrive’ toch wel in de buurt komt) of de bruutheid van een City, maar vindt ergens een midden in deze stijlen en geeft er met succes een eigen draai aan. Hoewel ik aanvankelijk zo mijn twijfels had over een conceptplaat als deze, valt er muzikaal gezien genoeg te genieten dat hij voorlopig nog regelmatig in mijn cd-speler zal verschijnen.

Townsend liefhebbers kunnen deze plaat blind aanschaffen, en wellicht dat de olijke pretenties van Ziltoid hem in een wat ruimer vaarwater zullen brengen. ”Now, being hailed as the ultimate fourth dimension guitar hero, Ziltoid feels confident in his complete victory!”
Recensent:Danny van den Brink Artiest:Devin Townsend Label:Inside Out
After Forever - After Forever

After Forever - After Forever After Forever is samen met Within Temptation en Epica de andere succesvolle...

Webb Wilde- Its Live

Webb Wilder - It's Live Time! De uit Hattiesburg, Mississippi afkomstige en tegenwoordig in Austin, Texas...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT