RECENSIE: Devin Townsend - Addicted

The Devin Townsend Project – Addicted
2009-11-17 De Canadese workaholic Devin Townsend is na een voor hem ongekend lange pauze van twee jaar weer helemaal terug. Onder de naam The Devin Townsend Project werkt hij momenteel aan een serie van vier autobiografische albums met elk een ander thema. Addicted is de tweede in de serie na het eerder dit jaar uitgekomen Ki. De vroegere Strapping Young Lad baas heeft in dit project gekozen voor tien niet al te ingewikkelde en vlotte metalsongs, waarbij de nummers vooral een goed gevoel moeten oproepen. De titel verwijst indirect naar de jaren dat Townsend zwaar aan de drugs en drank was, en is het bewijs dat hij nu ook zonder genotsmiddelen flink kan presteren.

Doel van het project is om op elk album met andere mensen samen te werken. Opvallendste naam op Addicted is die van Anneke van Giersbergen die als door God gezonden op zijn pad kwam. Zij bood zichzelf min of meer aan door een YouTube filmpje van haar versie van ‘Hyperdrive’, wat van het album Ziltoid komt, naar Devin te sturen. Omdat Townsend altijd heeft aangegeven groot fan van Anneke te zijn, was de klik er direct. Het gevolg is dat Anneke veelvuldig te horen is en een groot stempel op de meeste songs drukt.

De nummers stralen stuk voor stuk een enorme vitaliteit uit en maken dat het album je al snel een verslaving bezorgt. De meeste songs hebben daarbij een hoge dansbaarheidsfactor door de strakke beat en zorgen ervoor dat je bij beluistering amper stil kunt zitten. De machinale industrial riffs maken dat het album behoorlijk zwaar klinkt. De rauwe schreeuw van Townsend wordt geweldig afgewisseld door grootse refreinen van Anneke in nummers als ‘Bend It Like A Bender’ en het opnieuw opgenomen ‘Hyperdrive!’. Dat Townsend ook heel mooi gewoon kan zingen bewijst hij in het moment van bezinning met als titel ‘Ih-Ah!’. Het fraai opgebouwde ‘The Way Home’ is één van de hoogtepunten van het album. Het nummer begint postrock achtig om toe te groeien naar een warme eruptie waarin Devin bijna als een opera zanger klinkt. Het wat tragere ‘Numbered’ en het lange ‘Awake’ maken het album mooi af. Ook deze songs zijn van geweldige melodielijnen en hemelse refreinen voorzien.

Addicted doet zijn naam eer aan en is een verslavend album. Devin Townsend fans kunnen dit werkje uiteraard blind aanschaffen en de liefhebbers van The Gathering moeten zeker een luisterbeurtje wagen, omdat Anneke weer ouderwets galmt als in haar eerste jaren en zo nu en dan voor kippenvel zorgt.


Eerdere recensies van Devin Townsend:
- 11-05-2007: Ziltoid, the Omniscient.
Recensent:Jan Didden Artiest:Devin Townsend Label:InsideOut Music
Steve Vai - Where the Wild Things Are

Steve Vai - Where the Wild Things Are Steve Vai is een gitaarvirtuoos. Zijn carrière begon toen hij voor Frank...

Pain Of Salvation – Linoleum

Pain Of Salvation - Linoleum Bij Pain Of Salvation is er de laatste jaren het één en ander veranderd in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT