RECENSIE: Eric Bibb - Global Griot

Bibb
2019-01-01 Eric Bibb is een akoestische blueszanger die nooit teleur stelt. In het verlengde van voorbeelden als Big Bill Broonzy, Howlin’ Wolf en Son House maakt Eric Bibb intieme blues. Daarbij laat de Amerikaan zich nooit beperken. De zanger nam bijvoorbeeld al een album op met de Malinese Habib Koite en liet daarmee Afrikaanse en Amerikaanse blues samenkomen.

Met Global Griot verlegt hij letterlijk de grenzen op een nieuwe dubbel-cd. Zijn stijl is hetzelfde gebleven, maar de blues komt tot stand met hulp van muzikanten uit alle windstreken. Er is onder andere hulp uit Jamaica, Mali en Senegal. Met 24 nummers biedt Eric Bibb genoeg van de kwaliteit die je van hem gewend bent. Op enkele nummers haalt Bibb nieuwe invulling van zijn kwaliteiten naar boven. Het zijn deze nummers die Global Griot de moeite waard maken.

Neem bijvoorbeeld ‘Black Brown And White’. Het is een cover van een oud Big Bill Broonzy nummer. Met bluesmuzikant Harrison Kennedy is er een duet van gemaakt. Kennedy heeft een mooie rauwe stem die goed de zachtheid van Eric Bibb aanvult. De melodie maakt het nummer compleet dankzij een jazzy drumritme en mooie slidegitaar. Op een nummer als ‘Picture A New World’ hoor je op instrumentale wijze het spel van de Afrikaanse kora in de hoofdrol schitteren. Tenslotte is ‘Mole In The Ground’ nog een hoogtepunt. Oude reggae legende Ken Boothe vult de zacht zingende Bibb goed aan. Eerst hoor je Bibb op zijn klassieke stijl. Halverwege wordt de akoestische blues afgebroken voor een reggaeritme en brengt Ken Boothe een zomers gevoel. Heerlijk!

Eric Bibb is een muzikant die niet meer hoeft te overtuigen. Hij heeft herhaaldelijk bewezen een van de beste akoestische bluesmuzikanten van deze generatie te zijn. Het is mooi om te horen dat binnen dit genre Bibb manieren vindt om te vernieuwen en verrassen. Dat lukt hem op Global Griot zeker.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Eric Bibb Label:Dixiefrog
Cover The Damned Few - The Dirt

The Damned Few - The DirtBenieuwd hoe het zou klinken als Anouk niet mét een band maar ín een band zou...

Cover Benjamin Herman - Bughouse

Benjamin Herman - Bughouse Jazzartiest en muzikale veelvraat Benjamin Herman heeft heel wat te vieren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT