RECENSIE: Slagr - Dirr

Slagr
2019-04-01 Slagr is een trio uit Noorwegen, bestaande uit de dames Anna Hytta en Katrine Schiott en een meneer die luistert naar de naam Amund Sjolie Sveen. Met Dirr leveren ze hun zesde album sinds 2007 af. Het album bevat acht tracks, eigenlijk meer klassieke soundscapes dan songs. Het album is door het trio zelf geproduceerd en opgenomen en gemixt door landgenoot componist/muzikant/producer Andreas Mjos (o.a. Jaga Jazzist).

Het geluid van Slagr wordt op Dirr gedomineerd door de Hardanger fiddle van Anna Hytta. Deze speciale Noorse viool (het nationale instrument van Noorwegen) bevat naast melodiesnaren ook resonantiesnaren. Deze extra snaren zorgen voor een galm en drone-achtige ondertonen. De polyphone klanken geven het geluid van Slagr een folk-achtige sfeer mee. De cello van Schiott en de vibrafoon en het glasinstrument van Sveen maken het geluid compleet.

Slagr is het Noorse woord voor melodie en werd oorspronkelijk gebruikt voor liederen die werden gespeeld op snaarinstrumenten. Slagr streeft ernaar om muziek te maken die is losgekoppeld van tijd, plaats en materialistische zaken. Dit als tegenhanger van het huidige tijdgewricht waarin technologie en multitasking de snelheid van ons leven bepalen en we worden overspoeld met (digitale) informatie. Daarin is Slagr geslaagd.

Het instrumentarium van Slagr geeft het bandgeluid een oorspronkelijk karakter. De instrumentale muziek op Dirr zou daarmee de ideale soundtrack kunnen zijn voor de recente film Nightfall van kunstenaar Jeroen Eisinga. Deze film, één lang shot van een kudde rouwende schapen op een besneeuwd en bevroren meer, is momenteel te zien in de Elektriciteitsfabriek in Den Haag (onder de naam Expeditie Eisinga). En anders de soundtrack van een willekeurige film waarin het verstilde Noorse landschap de hoofdrol speelt. Dat mag ook. Tenslotte krijgt Slagr een bonus voor de typografie en het artwork op de albumcover en de inlay. Dirr van Slagr is een fraaie staaltje hedendaagse folk/neo-klassiek.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Slagr Label:Hubro
TFS

Tropical Fuck Storm - A Laughing Death in MeatspaceGadver! Wat een heerlijke bak gruizige, dissonante bak herrie stort Tropical...

Resist

Within Temptation - Resist Na vijf jaar een pauze van elkaar is een van Nederlands bekendste bands weer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT