RECENSIE: Myhre & Olafsson - Lanzarote

Lanzarote
2019-10-29 En weer belandt er een cd van Hubro op de deurmat. Hubro is een Noors platenlabel dat is gespecialiseerd in moderne jazz en improvisatiemuziek. Behoorlijk experimenteel dus. Lanzarote is de titel van het nieuwe album van Jo Berger Myhre en Olafur Björn Olafsson.

De Noorse muzikant Jo Berger Myhre is op het album verantwoordelijk voor de (dubbele) bas, keyboards, elektrische drums en allerhande elektronica. IJslander Olafur Björn Olafsson bespeelt de piano, het Farfisa-orgel, de Moog-synthesizer, drums en percussie. Het geluid wordt verder aangevuld door de IJslandse trompettist Eirikur Orri Olafsson (o.a. Sigur Ros) en Ingi Gardar Gardarsson op trombone en tuba.

Myhre & Olafsson maken experimentele muziek waarbij de pianoklanken van Myhre en de bastonen van Olafsson het geluid bepalen. De invloeden van experimentele en neo-klassieke muziek zijn op Lanzarote nadrukkelijker aanwezig dan de jazzinvloeden.

Opener en afsluiter ‘Grain Of Sand’ is een eerbetoon aan de overleden muzikant Johann Johansson met wie Olafsson ooit een concert gaf in een grot op vulkaaneiland Lanzarote. Daar komt ook de albumtitel Lanzarote vandaan.

Het geluid van de blazers (trompet, trombonen en tuba) zorgen op drie tracks voor een melancholieke sfeer. Op ‘Both Worlds’ klinken de blazers net zo meeslepend als in de beeldende muziek van De Kift. En op ‘Mimophant’ zorgen de klanken van de dubbele bas van Myhre voor (Midden) Oosterse sferen. In het tweede deel van de song ontstaat er ruimte voor drums en percussie.

De verstilde pianoklanken en de soms drone-achtige geluiden van blazers, elektronica en orgel (zoals in ‘Conjure Up The Past’) zijn kenmerkend voor de Noord-Europese scene van moderne jazz en improvisatiemuziek. Maar het geluid op Lanzarote past ook prima bij het maanlandschap van het Canarische eiland in de Atlantische Oceaan. Met recht wereldmuziek dus.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Myhre & Olafsson Label:Hubro
Cover Josephine Foster And The Supposed - All The Leaves Are Gone

Josephine Foster And The Supposed - All The Leaves Are Gone Josephine Foster is een Amerikaanse zangeres die van vele markten thuis is....

Cover Bushman's Revenge - El Han Mot Overklassen

Bushman's Revenge - El Han Mot Overklassen Noorwegen heeft een aardige naam opgebouwd als het gaat om experimentele jazz...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT