RECENSIE: Bushman's Revenge - El Han Mot Overklassen

Bushman
2019-10-27 Noorwegen heeft een aardige naam opgebouwd als het gaat om experimentele jazz en improvisatiemuziek. Hubro uit Oslo opereert daarbij als de grootgrutter onder de labels voor het aan de man brengen van de ene na de andere release. Voor het vergroten van de herkenbaarheid worden alle cd’s in fraai artwork van Yokoland verpakt.

Deze keer is Bushman’s Revenge aan de beurt. Het trio bestaat uit gitarist Even Helte Hermansen, bassist Rune Nergaard en drummer Gard Nilssen. De multi-instrumentale band maakt ook gebruik van percussie, vibrafoon, orgel, piano en allerhande elektronica. Et Han Mot Overklassen is inmiddels het zevende album van Bushman’s Revenge.

De sound van Bushman’s Revenge wordt vooral gedomineerd door een zwaar maar soepel basgeluid en een gitarist die zijn voorliefde voor Jimi Hendrix en Cream (en op de subtielere passages jazzgitarist John Scofield) niet onder stoelen of banken steekt. Ook het drumwerk mag niet onvermeld blijven, want Bushman’s Revenge is met recht een powertrio.

Sun Ra, John Coltrane en vooral Mahavishnu Orchestra zijn hoorbare invloeden. Het powertrio kan ook flink tekeer gaan, getuige de geweldige cover van Black Sabbath’s ‘War Pigs’ op You Tube, maar houdt het op het nieuwe album Et Han Mot Overklassen relatief rustig.

Het album bestaat uit twee componenten. Aan de ene kant van het spectrum staan vloeiende jazzrocktracks waarop inventieve drumshuffles, vloeiende baslijnen en subtiel (en soms scheurend) gitaarwerk het geluid bepalen. Aan de andere kant van het spectrum staan geluidscollages waarop elektronica en zwaar vervormde geluiden de sound vormgeven: de perfecte soundtrack bij filmbeelden van het verstilde sneeuwlandschap rond de poolcirkel.

De twee componenten zijn degelijk aan elkaar vastgelijmd zodat het album als een organisch geheel klinkt. Maar wat meer heavy rockinvloeden zijn op een volgend album van harte welkom.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Bushman's Revenge Label:Hubro
Cover Myhre & Olafsson - Lanzarote

Myhre & Olafsson - LanzaroteEn weer belandt er een cd van Hubro op de deurmat. Hubro is een Noors...

Cover Laurence Jones Band - Laurence Jones Band

Laurence Jones Band - Laurence Jones Band Laurence Jones is de grootste verrassing in de blues van de afgelopen paar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT