RECENSIE: Mats Eilertsen - Reveries And Revelations

Mats
2019-12-02 Dat de Scandinavische jazzscene booming is, dat merk je wel aan de bedrijvigheid van het Noorse Hubro label. De sticker met de zwarte uil lijkt garant te staan voor toffe ontdekkingen en spannende jazz. Met Reveries And Revelations voegen ze nog maar eens een album uit de imposante discografie van Mats Eilertsen aan hun repertoire toe. De contrabassist en componist bracht eerder dit jaar ook al een plaat uit met zijn Mats Eilertsen Trio, waar ook de Nederlandse pianist Harmen Fraanje deel van uit maakt.

Het verschil tussen solo en met 'zijn trio' is echter groot. Mats Eilertsen Trio maakt echte luisterliedjes, waarin de ontspannen toetsen van Fraanje een grote rol spelen: het is hele toegankelijke, fijne muziek met een warm geluid en slechts sporadisch een vleugje experiment. Solo gaat Eilertsen helemaal voor soundscapes die zo voor soundtrack door zouden kunnen gaan. Voor de gamers onder ons: de atmosferische jazz doet geregeld denken aan de achtergrondmuziek van de Elder Scrolls serie, minus de opzwepende en epische stukken. En hoe mooi dat ook kan zijn, daar zit hem ook gelijk de moeilijkheid in. Begrijp het niet verkeerd: nummers als ‘Tundra’ en ‘Hardanger’ (ft. Geir Sundstøl) slepen je mee op ontdekkingstocht, maar de meeste andere nummers verplaatsen zich al snel naar de achtergrond, terwijl je aan de gang gaat met je dagelijkse bezigheden.

Voor veel mensen zal er te weinig spanning en variatie in de muziek zitten om er echt van te kunnen genieten. En ben je op zoek naar spannende jazz die je als luisteraar uitdaagt? Ook dan zal deze minimalistische, ambient jazz waarschijnlijk niet bieden wat je zoekt. Waar de meeste albums van Hubro voor zowel fervente jazz-kenners als voor de reguliere muziekliefhebbers kunnen bekoren, daar is Reveries And Revelations echt een album voor de connaisseur.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Mats Eilertsen Label:Hubro
Cover Espen Berg trio - Free To Play

Espen Berg trio - Free To Play Espen Berg Trio is een driemansformatie rond, hoe kan het ook anders, Espen...

Cover Exoterm - Exits Into A Corridor

Exoterm - Exits Into A Corridor Van de band Exoterm heb je misschien nog nooit gehoord, maar de leden van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT