RECENSIE: Espen Berg trio - Free To Play

EBT
2019-12-10 Espen Berg Trio is een driemansformatie rond, hoe kan het ook anders, Espen Berg. Deze 36-jarige Noorse componist en pianist is al vanaf zijn twintigste actief in de jazz-scene en brengt jaarlijks nieuw werk uit. Solo kreeg hij in 2016 al een van de belangrijkste Noorse onderscheidingen voor zijn werk met de Trondheim Jazz Orchestra. Met de Espen Berg Trio werd hij in datzelfde jaar uitgeroepen tot ambassadeur van het NTNU muziekinstituut. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de verwachtingen bij het album Free To Play onverminderd hoog zijn.

En de variëteit die Espen Berg, bassist Bardur Reinert Poulsen en drummer Simon Olderskog Albertsen op hun derde album hebben vastgelegd is lovenswaardig. ‘Skrivarneset’ en ‘Camillas Song’ zijn warm, frivool, maar ook mysterieus en rijk aan emoties Hierdoor zijn het verrassende hoogtepunten, die tegelijkertijd precies voldoen aan wat je van Berg en co. verwacht. Daar tegenover staat het spannende ‘Episk Aggressiv Syndrom’ (NL: periodieke explosieve stoornis), een muzikale thriller waarbij de stiltes net zo’n belangrijke rol vertolken als het pianospel van Berg. Deze verhalende nummers blinken uit in de subtiele mate van experiment en het gemak waarmee je als luisteraar door het muzikale landschap wordt meegenomen. Niet alle nummers zijn echter zo toegankelijk. ‘Kestrel’ bouwt steeds verder op tot die karakteristieke, experimentele jazz sound, waardoor je het laatste, rustigere kwart ook echt nodig hebt om weer op adem te komen. ‘Gossipel’ vindt juist het midden tussen ‘Kestrel’ en de eerdergenoemde nummers.

Tegen het einde van het album horen we nog steeds interessante partijen, maar niet zozeer nummers die in zijn geheel nog kunnen tippen aan bijvoorbeeld ‘Skrivarneset’ en ‘Camillas Song’. Dat doet echter niets af aan het feit dat de mannen van Espen Berg Trio weer een hele fijne release hebben afgeleverd.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Espen Berg trio Label:ODD Records
Cover Delbert McClinton And Self-Made Men + Dana - Tall, Dark, & Handsome

Delbert McClinton And Self-Made Men + Dana - Tall, Dark, & Handsome Delbert McClinton loopt al een leven lang mee in de muziek. De blues,...

Cover Mats Eilertsen - Reveries And Revelations

Mats Eilertsen - Reveries And Revelations Dat de Scandinavische jazzscene booming is, dat merk je wel aan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT