RECENSIE: Autumn - Stacking Smoke

Autumn
2019-03-21 Je ging er bijna van uit dat Autumn ter ziele was, zolang hoorden we niets meer uit het kamp van de metal/rockband uit Friesland. Acht jaar lang is een hele lange tijd om tot een opvolger te komen, maar de band had er dan ook bewust voor gekozen om alle activiteiten voor onbepaalde tijd stil te leggen en dan wel zien wat er uit voort zou komen. Op Stacking Smoke wordt het direct duidelijk dat het de band inderdaad goed gedaan heeft, ondanks of misschien juist wel dankzij wat bezettingswisselingen en die lange tijd van bezinning. De plaat klinkt het kleine uur lang bevlogen en fris van de lever.

Wat direct opvalt aan Stacking Smoke is dat het geluid warm klinkt en dat er duidelijk geen sprake is van overproductie of een dichtgesmeerd geluid. Iets waar symfonische female fronted metalbands zich nog wel eens aan bezondigen, al is Autumn is dan ook niet meer als metalband te bestempelen, maar meer als een alternatieve (prog)rockband.

Het wat diffuus klinkende gitaargeluid combineert prachtig met de warme stem van Marjan Welman die ook al weer aan haar derde Autumn plaat toe is. Voeg daarbij het subtiele, sfeervolle, toetsenwerk dat als een mooie achtergrondlaag, met af en toe een proggy uitspatting, de boel bij elkaar houdt en je hebt een album dat niet snel gaat vervelen.

Dat er flink uit de kruidenkast van de progrockkeuken is gesnoept blijkt wel uit het afsluitende vierluik ‘Forging Tempests’ dat niet zo stormachtig is als de titel doet vermoeden, maar dat wel de aan progrock verwante kenmerkende sfeer en opbouw kent. Het begint al met het bijzonder relaxte ‘Fury (Part I)’ dat fraai overloopt in ‘Shadow North’, het ruigste deel van dit achttien minuten durende stuk. Eveneens bedachtzaam zijn ‘Shift To Silence (Part III)’en ‘Beacon(Part IV)’. Deze stukken lopen ook mooi in elkaar over en zijn een fijne afsluiting van dit album. Maar voor het zover is, is het nog genieten van zeven fraaie tracks waarvan de ene nog mooier is dan de andere en waarvan opener ‘The Phantom Limb’ een van de fraaie hoogtepunten is. Maar ach, is dat niet elke track op dit album, want ook vrij kalme songs als ‘Old Fuel’ en ‘Where The River Ends’ doen je door het mooie gitaarwerk en de soms engelachtige zang van Welman naar adem happen. Om over de rest maar te zwijgen. Dit moet je gewoon eens beluisteren.

We hebben heel lang moeten wachten op Stacking Smoke maar wat is het het wachten waard geweest. Dat progrock een steeds belangrijker element binnen de muziek van Autumn wordt is evident, maar bepaald geen straf. Het geeft ons een album vol met avontuurlijke en gevarieerde muziek, die echt nergens zwakke momenten kent.
Recensent:Jan Didden Artiest:Autumn Label:Painted Bass Records
Cover Roos Blufpand - Kleed Me Uit

Roos Blufpand - Kleed Me UitDe ster van Roos Blufpand is al enige tijd rijzende en met Kleed Me Uit...

Maureens

The Maureens - Something In The Air The Maureens , op het debuutalbum nog met zijn zessen, opereert tegenwoordig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT