RECENSIE: The Maureens - Something In The Air

Maureens
2019-05-06 The Maureens, op het debuutalbum nog met zijn zessen, opereert tegenwoordig op het derde album als kwartet. Niet dat het hun muziek wezenlijk heeft veranderd, want je hoort nog steeds die Westcoast surfsound invloeden. Met veel clean gitaargeluid en samenzang. Er zijn invloeden te horen van The Jayhawks, Johan en ook van The Posies, maar dan zonder de scherpe randjes.

Na één keer luisteren is een album moeilijk te beoordelen. Maar zelfs na tien keer luisteren is Something In The Air lastig te beoordelen, want het album heeft twee kanten en daarmee wordt niet de twee kanten van een elpee bedoeld. Er zijn groeibriljanten bij, zoals ‘4AM’, dat zo op een album van Johan had kunnen staan. Of ‘Photograph’, met steelgitaar, lijkt wel een nummer van Crosby, Stills, Nash and Young. Maar ‘She’s A Dreamer’ bijvoorbeeld is zo mierzoet dat het glazuur van je tanden spat. Met teksten als “Slowly fading away”. ‘Horse’ en ‘Cool Down’ gezongen in brugklas Engels zijn echt overbodige liedjes die niets toevoegen.

De foto op de albumhoes is er een uit de oude doos, genomen op vakantie in de Alpen. ‘Wake Up’ refereert hier aan met hele letterlijke teksten. De eerste zin die gezongen wordt is: “Driving down a long road to Austria”. Dat laat dus weinig aan de fantasie over. Maar is er ook iets positiefs te melden? Jazeker! ‘Turn The Page’, met lekker veel galm op de gitaar, luistert lekker weg en het uptempo ‘Trying To Reach You’ heeft een lekker snerpend gitaargeluidje, maar het melancholische ‘Mary’, met de mooie echo aan het einde, maakt het meeste indruk.

Het album verdient dus wel degelijk meerdere luisterbeurten, want dan hoor je dat het wel met liefde gemaakt is door goede muzikanten, maar veertien nummers op een album is in dit geval veel te veel. De helft zou meer dan genoeg zijn voor een aardige EP.
Recensent:Johan Kramer Artiest:The Maureens Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Autumn - Stacking Smoke

Autumn - Stacking SmokeJe ging er bijna van uit dat Autumn ter ziele was, zolang hoorden we niets...

Cover Green River - Dry As A Bone/ Rehab Doll

Green River - Dry As A Bone/ Rehab Doll Halverwege de jaren tachtig probeerde de Amerikaanse band Green River voet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT