RECENSIE: Guided By Voices - Zeppelin Over China

GBV
2019-07-10 Guided by Voices is terug, en hoe! In 2014 werden ze afgeschreven, wat leadzanger Robert Pollard deed besluiten om in 2016 de leden van het eerste uur, gitarist Tobin Sprout en drummer Kevin Fennell, te vervangen. Zo werd zijn nieuwe samenstelling: Doug Gillard en Bobby Bare Jr. op gitaar, Kevin March op drums en Mark Shue op bas. Met Zeppelin Over China brengen zij alweer hun vijfde album uit in vier jaar tijd; de 26e van de band.

Het geluid van deze lo-fi-indierockband uit Ohio is in het 34-jarige bestaan niet schrikbarend veranderd. Verwacht dus een recht-toe-recht-aan mix van rock en grunge in pakkende liedjes, van gemiddeld niet langer dan vier minuten. Aangezien het album 75 minuten duurt, worden er dan ook 32 nummers van verschillend niveau geserveerd. Het geheel verloopt zonder tussenpozen, wat het geheel enigszins gefragmenteerd doet klinken. Uiteraard was het ook de bedoeling om de luisteraar te overdonderen, met zo nu en dan heel bekend klinkende nummers. Naast het verrassende element geeft het wat dynamiek.

Daar waar de stem van Pollard wat versleten is en soms niet om aan te horen (op 'Enough is never at the end' bijvoorbeeld), weten de muzikanten dit vaak goed te verbloemen. Zij zorgen ervoor dat het merendeel van de nummers sterk zijn en op het podium zullen aanslaan. Nummers als 'Carapace', 'Your Lights Are Out' passen naadloos in het indrukwekkende oeuvre van de band. Toegegeven, niet alles slaat aan en is even sterk, maar nummers als 'You Own The Night', waarbij de band een eigen geluid laat horen en 'Holy Rhythm met de gitaren op vol volume, maken dat meer dan goed.

Op een derde van het album grijpt de band even terug naar jaren '60 rock met een leidende rol voor de akoestische gitaar. Dit is goed te horen op zowel 'Bellicose Starling' als 'Wrong Turn On', waarna 'Charmless Peters' dit uitstapje elektrisch afsluit. Door deze nummers juist in deze volgorde te plaatsen vormen zij een rustpunt na het chaotische begin. Zo zijn er nog enkele aantal ankerpunten, waardoor je het album wat vaker wilt beluisteren.

Een compliment voor de muzikanten: gedurende het gehele album klinken zij energiek en steekt het enthousiasme er met boven kop en schouders bovenuit. Er zijn hier genoeg sterke nummers te beluisteren en zo kan de band zeker nog jaren mee. Pollard heeft de juiste muzikanten om hem heen verzameld, al zal een zanglesje hem geen windeieren leggen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Guided By Voices Label:Eigen Beheer
Cover Gus Dapperton - Where Polly People Go To Read

Gus Dapperton - Where Polly People Go To ReadAls de naam Gus Dapperton je iets zegt, dan is de kans groot dat je 13...

Cover Flight of the Conchords - Live In London

Flight of the Conchords - Live In London Flight Of The Conchords trok in 2018 de wereld over met de ‘Flight Of The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT