RECENSIE: Chris Shiflett - Hard Lessons

Shiflett
2019-08-06 Dave Grohl wordt door velen gezien als zijnde hardst werkende rockmuzikant die het ene project opvolgt na het andere. Maar zijn bandleden in Foo Fighters kunnen er ook wat van. Neem leadgitarist Chris Shiflett, ondertussen al twintig jaar de man achter de verfijnde touch op de gitaar voor de band. Ook Chris zat in een grote, andere band voordat hij aan Foo Fighters begon, te weten No Use For A Name. En alsof dat al niet de minste naam is, deelt hij zijn studio- en podiumtijd ook met punkocklegendes Fat Mike en Joey Cape in de punkrocksupergroup Me First And The Gimme Gimmes. Met Jackson United timmerde hij zelf aan de weg als frontman van zijn eigen band, wat vervolgens overging in Chris Shiflett & The Dead Peasants.

Sinds 2017 maakt hij muziek op enkel zijn eigen naam. Hij bracht toen zijn eerste echte soloplaat genaamd West Coast Town uit. Dat dit geen eenmalig uitstapje bleek te zijn, bewijst hij nu met opvolger Hard Lessons. Een plaat waarop hij zich van zijn beste kant laat horen op het gebied van countryrock, waarbij het gitaarwerk natuurlijk voorop staat. Denk hierbij aan een mengelmoes in de geest van Hank Williams, Willie Nelson, maar ook een vleugje Tom Petty. Het is simplistisch en toegankelijk van aard, zonder dat het oppervlakkig is of dat er gepoogd wordt om Foo-fans binnen te harken. Dit is Chris als songwriter, die zelf zijn songs van kop tot staart in elkaar zet.

En dat doet hij op vernuftige wijze. Hij tovert de ene catchy riff na de andere uit zijn mouw, zoals op opener ‘Liar’s Word’ of ‘The Hardest Lessons’ te horen is, zonder dat het de overhand heeft. Sterker nog, laatstgenoemde track is in tweeën geknipt, waarbij een vurige gitaarsolo optioneel aan het einde van het album nog te horen is. Zijn zang krijgt ook meer dan genoeg ruimte en die is er door de jaren heen flink op vooruit gegaan. Van het nasale en eentonige stemgeluid op Western Ballads van Jackson United naar een aangename, warme stem waar goed een half uur naar te luisteren is.

Met wereldproblemen heeft Chris niks van doen. Nu hij zelf bijna de vijftig aantikt, reflecteert hij vooral op zijn eigen leven, thuis, vaderschap en alle harde lessen die daar mee gepaard gaan. Met ‘Welcome To Your First Heartache’ geeft hij bijvoorbeeld wijze lessen mee aan zijn zoons en hoe ze het beste met liefdesverdriet om kunnen gaan. Hoe moeilijk hij het vindt om thuis weg te zijn laat hij horen in ‘Leaving Again’. In ware country-traditie is er ook ruimte voor een ondeugend duet, in dit geval met singer-songwriter Elizabeth Cook.

Hard Lessons laat de muzikale wereld niet op zijn grondvesten schudden, maar laat anderzijds goed horen dat Chris Shiflett met alle ervaring nu ook echt zijn eigen mannetje staat. Mocht zich het onverhoopte scenario voordoen dat Foo Fighters niet meer is, dan hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken om Chris.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Chris Shiflett Label:Thirty Tigers
Bliss

Charly Bliss - Young EnoughAlles aan Charly Bliss moet de luisteraar doen geloven dat het hier gaat om...

Vaughan

Jimmie Vaughan - Baby, Please Come Home De Texaan Jimmie Vaughn hoeft zich al lang niet meer te bewijzen als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT