RECENSIE: Firespawn - Abominate

Firespawn
2019-08-19 Firespawn heeft weer een nieuw album uit en wel haar derde boreling die de welluidende titel Abominate draagt. Juist, deathmetal dus van een band die al sinds haar begin in 2012 als ‘supergroep’ door het leven gaat. Inderdaad bestaat de band uit door de wol geverfde leden van Entombed, Unleashed, Necrophobic en Defleshed, maar het woord supergroep is wat vergezocht. We hebben gewoon te maken met vijf vrienden uit vier Zweedse bands die het lekker vinden om samen muziek te maken buiten hun eigenlijke werkgever om.

Abominate is al weer de derde langspeler van de vijf Zweden en borduurt lekker voort op haar twee voorgangers die op hun beurt weer teruggrepen op ouderwetse no-nonsense deathmetal. Niets meer, niet minder. Het meest in het oor springend is natuurlijk de intense grunt van L.G. Petrov die nog steeds intens verrot kan klinken. Het geeft extra kracht aan de teksten, meestal geschreven door bassist Alex Impaler, welke zijn gebaseerd op metaforen uit de Bijbel en dan met name het boek spreuken. Impalers’ afkeer van religie, en de rotzooi die op de wereld hierdoor is veroorzaakt, vormt de basis voor zijn teksten.

De afwisseling binnen de tracks is voldoende, maar ook weer niet zodanig dat je de hele tijd goed de aandacht er bij kan houden. Soms schieten de gedachten even weg, maar zeker niet bij een snelle track als ‘Death And Damnation’ of het lomp groovende en intense titelnummer. Dit zijn tracks van hoog niveau. Wat epischer wordt het halverwege met twee prachtige midtempo groovemonsters ‘The Great One’ en ‘The Hunter’ die overbrugd worden door een kort akoestisch instrumentaaltje. Dit zijn de hoogtepunten van een album dat laat horen dat Firespawn een prima band is van nog lang niet versleten oude rockers.

Rest nog een eervolle vermelding voor de vette sound, waarbij het geweldige drumwerk van Matte Modin mooi naar voren komt en dat de heren Victor Bandt en Fredrik Folkare zicht uitputten in brute riffs en fraaie solo’s. Het maakt van Abominate een genietbaar album.
Recensent:Jan Didden Artiest:Firespawn Label:Century Media
Cover Martyrdöd - Hexhammaren

Martyrdöd - HexhammarenCrustcore is een energieke muziekstijl die hardcore punk en metal verenigd...

Sunbeam

The Sign Of Leo - Sunbeam Oké, haal de vloeistofprojecties en lavalampen maar tevoorschijn. Misschien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT