RECENSIE: Martyrdöd - Hexhammaren

Martyrdod
2019-08-22 Crustcore is een energieke muziekstijl die hardcore punk en metal verenigd met daarbij de nadruk op punk en niet zoals bij metalcore, waar de nadruk juist meer op metal ligt. De veel gebruikte, van de hardcore punk geleende, ‘D-beat’ is ook een kenmerk van dit soort cross-over metalpunk. Snelheid, korte nummer en de typerende schreeuwzang doen de rest. Het Zweedse Martyrdöd voldoet aan alle beschrijvingen van het genre en noemen we dan ook een crustcore band, al doet Martyrdöd, er nog een minimaal scheutje blackmetal bij. Misschien daarom wel deze bandnaam die niet erg punkachtig overkomt.

Hexhammaran is het zevende album alweer van de in 2001 opgerichte band en bestaat uit twaalf snelle songs in veertig minuten. Lang genoeg, want na twaalf vrij eenvoudige en snelle hardcore-achtige tracks met de overspannen schreeuw van Mikael Kjellmann ben je helemaal murw. Inderdaad, Martyrdöd blinkt niet uit in variatie en subtiliteit en hanteert de eerste vier tracks de tactiek van de verschroeide aarde, om het daarna even twee songs wat rustiger aan te doen. Juist dan ontdek je nog wel eens mooie gitraarloopjes onder de gruizige riffjes. Zoals in de langste track op het album dat ‘Bait And Switch‘ heet en de meeste metalkenmerken kent, inclusief een heuse tempoverlaging. Ook het hierna volgende ‘Nästa Syrien’ is dus wat trager, maar daarna kleunt de band er weer vol tegenaan, om tegen het einde weer even gas terug te nemen.

Je moet er tegen kunnen, dit soort intense muziek. De superintense schreeuw van Kjellman is zeer aanwezig en waarschijnlijk hetgeen waar veel mensen op het eerste gehoor op afknappen. Neemt niet weg dat ondanks de vrij eenvoudige riffs en verschroeiende tempos Hexhammaran nog heel wat subtiele onderlaagjes herbergt, die zich na enkele luisterbeurten steeds meer openbaren. Martyrdöd blijkt gewoon heel erg goed in deze muziekstijl en liefhebbers van het genre kunnen dit schijfje blind aanschaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Martyrdöd Label:Century Media
Cover The Celtic Social Club - From Babylon To Avalon

The Celtic Social Club - From Babylon To Avalon The Celtic Social Club is vijf jaar geleden opgericht als de Keltische...

Cover Savage Messiah - Demons

Savage Messiah - Demons Het Engelse Savage Messiah heeft alles in zich om een grote band te worden....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT