RECENSIE: Swinder - Nosk

Swinder
2019-11-29 Lange tijd moest zanger Bas Schröder niets hebben van het Groningse dialect, maar: je weet wat pas wat je mist als het er niet is. En dus begon hij Swinder, waarmee hij in het noorden van het land al snel een aantal hits wist te scoren. In 2015 kwam het gelijknamige debuut en na een korte pauze is het in 2019 is het zelfs alweer tijd voor een tweede album. Met Tim Knol achter de knoppen pakken ze met Nosk de draad weer op.

En nou kan ondergetekende doen alsof het dialect op Nosk een peulenschil is, maar deze 'zuiderling' had wel een paar nummers nodig om aan de taal te wennen. Gelukkig word je met het vrolijke een catchy ‘Elke Dag Tot De Naacht’ gelijk aan de hand genomen en voelt de relaxte, warme stem van Bas Schröder gelijk heel vertrouwd. Wat al snel opvalt is dat nummers als 'Tot De Mörgen' echt lijken te draaien om de tekst, terwijl bij 'Nijlaand' de nadruk veel meer lijkt te liggen op de instrumentale omlijsting. Ook hoor je dat het ritme van het Groningse dialect zich uitstekend leent voor de nuchtere, zachtaardige poëzie van Nosk. Niet alle nummers zijn direct interessant, maar onder meer folknummer ‘Hongerkruud’ en titeltrack ‘Nosk’ weten een goede indruk te maken. Het zijn deze tracks waardoor je als liefhebber van nederpop-gerelateerde muziek naar het album terug zult blijven komen. Daarnaast zijn ze een perfect visitekaartje voor de liveshows. Natuurlijk, voor Groningers is een plaat als Nosk veel beter te behappen dan voor mensen uit de zuidelijkere provincies. Maar ook voor mensen die minder bekend zijn met het dialect valt er genoeg te genieten. Daar zorgt Bas wel voor.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Swinder Label:Eigen Beheer
Mae

Ida Mae - Chasing LightsOoit maakten ze deel uit van een viertal, nu maken Chris Turpin en Stephanie...

Cover Remo Drive - Natural, Everyday Degradation

Remo Drive - Natural, Everyday Degradation Of Natural, Everyday Degradation nu slaat op de wereld waarin we leven, de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT