RECENSIE: Moonchy & Tobias - Atmosfere

Moonchy
2019-12-07 Tiny Room is een onafhankelijk Nederlands platenlabel uit Utrecht, opgericht door Stefan Breuer (I am Oak, The Fire Harvest). Het label bestaat inmiddels vijf jaar en helpt een select aantal artiesten uit verschillende Europese landen met het uitbrengen van hun platen. Het probeert hen daarnaast te introduceren bij het Nederlandse publiek. Tiny Room heeft zichzelf niet gebonden aan een bepaalde muziekstijl en richt zich op een alternatief, muziekminnend publiek. Het duo Moonchy & Tobias past dan ook prima bij het label.

Pat Moonchy is een Italiaanse vocalist (het woord zangeres doet haar tekort) die bekendheid geniet in de experimentele krautrock/drone (Sothiac, Faust). De Amerikaan Todd Tobias is een multi-instrumentalist en is voornamelijk bekend geworden door zijn werk met Guided by Voices. Op dit album neemt hij de gehele instrumentatie voor zijn rekening. Daar waar hun debuut Moonchy & Tobias wat experimenteler, psychedelischer en ook onafgewerkt klinkt, is hun opvolger Atmosfere toegankelijker geworden. Dat ligt voor een deel aan de productie, maar ook het feit dat Moonchy nu in het Italiaans zingt in plaats van een zelfverzonnen taal.

Het album is een verzameling van rustige soundclouds, die opgebouwd worden door akoestische gitaar aangevuld met elektronica. De zang van Moonchy zorgt voor een dromerig geheel. Zij kan kinderlijk Aziatisch klinken, zoals op ‘Dall’Occhio’, maar ook emotioneel dreigend zoals op ‘Pioggia e Sale’. De kwaliteit en de intensiteit van haar stem geeft die langgerekte melodieën van Tobias een bepaalde richting, zonder dat die aan een eenduidig genre toe te wijzen zijn. Zo klinkt ‘Velo’ nog het meest als een indie-pop nummer, terwijl ‘Altri Se’ iets klassieks meekrijgt. Het is juist deze mix van verschillende stijlen die zorgt dat je blijft luisteren. Vooral het monotone ’Occasione’, de art-rock van ‘Senso Del Tempo’ en de pop van ‘Grumo’ blijven je bij. Het is jammer dat sommige nummers af en toe schijnbaar achteloos worden afgekapt.

Welkom in de wereld van Moonchy & Tobias: het is er één die keer op keer blijft verrassen en wel op een bijna bedwelmende manier. Als je dit album beluistert, vraag je je af waarom het zo lang geduurd heeft voordat zij elkaar gevonden hebben. Zelden klinkt een duo zo goed op elkaar ingespeeld: je hoort het wederzijds respect in hun zoektocht naar nieuwe klanken en sfeerbeelden. Een prachtige aanwinst voor het sympathieke Nederlandse label.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Moonchy & Tobias Label:Tiny Room Records
Cover Bell Baronets - Tied Up In Red

Bell Baronets - Tied Up In RedAls in een vloek en een zucht is het weer voorbij. Dat is wat er achterblijft...

Cover The Price - A Second Chance To Rise

The Price - A Second Chance To Rise Wanneer je je sporen meer dan ruimschoots hebt verdiend door in verschillende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT