RECENSIE: Tijuana Panthers - Carpet Denim

TP
2019-10-24 Tijuana Panthers is een punk- en garagerocktrio uit Long Beach, Californië met een flinke voorliefde voor surfmuziek. Carpet Denim is hun vijfde langspeler. De muziek van Tijuana Panthers klinkt rammelend en sprankelend tegelijk, dankzij opgewekte melodieën en een flinke dosis reverb op de (surf)gitaar.

Tijuana Panthers bestaat uit gitarist Chad Wachtel, bassist Daniel Michicoff en drummer Phil Shaheen. Een gezamenlijk zomerkamp van de kerk en een gedeelde voorliefde voor surfen en skateboarden bracht de vrienden ooit bij elkaar. Songs schrijven doen de heren alle drie. De (lead)zang is een gedeelde taak.

Bij de openingsklanken van Carpet Denim, op openingstrack ‘Path Of Totality’, voelt het meteen goed. Een rammelende maar pakkende melodie, sprankelend gitaarwerk en een vet aangezette bas en lekkere koortjes. Charmant en onstuimig tegelijk.

‘Generation Singular’ is een kruisbestuiving tussen Wire en The Buzzcocks. Het voortdenderende ‘Little Pamplemousse’ klinkt als een vergeten sixties track van Jacques Dutronc (in de stijl van zijn ‘Le Cactus’). En ‘You Died’ zou zo van een album van Jonathan Richman kunnen komen, ware het niet dat de teksten Richman over het algemeen wat luchtiger klinken: ‘Ice Cream Man’ klinkt toch een stuk opgewekter dan ‘You Died’. Het is dan ook vooral het “Egyptian Reggae” ritme in het nummer dat het ‘m doet.

Op ‘Rat Tail’ doet de band denken aan bevriende band The Soft Pack (in Nederland vooral bekend van het rammelende ‘Answer To Yourself’ uit een Grolsch tv-commercial). Tijuana Panthers coverde ooit een nummer van die band (‘Right And Wrong’). Dat trucje haalde Tijuana Panthers ook al eens uit met een nummer van the kings of powerpopThe Nerves.

Op de akoestische afsluiter ’Friday Night Baby’ hoor je letterlijk de taperecorder aan- en uitgaan en een dikke ruis meelopen. Meer lo-fi dan dit gaat het niet worden vandaag.

Na een krappe veertig minuten is het luisterplezier voorbij. Geen moment verveeld. Tijuana Panthers stelt dan ook niet teleur. Liefhebbers van The Soft Pack en Allah-Lah’s (labelgenoten bij Innovative Leisure) kunnen met Carpet Denim een mooi plaatje aan hun collectie toevoegen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Tijuana Panthers Label:Innovative Leisure
Cover Caravan Palace - Chronologic

Caravan Palace - ChronologicMet Chronologic kruipt de Parijse dance act Caravan Palace een beetje...

Cover I Am Oak - Osmosis

I Am Oak - Osmosis I Am Oak is een van die Nederlandse acts die het in zowel binnen- als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT