RECENSIE: mxmtoon - the masquerade

mxmtoon
2019-11-26 Mxmtoon is de artiestennaam van Maia, een YouTube en social media persoonlijkheid die vooral meisjes en jongedames inspireert doordat zij openlijk over haar gevoelens praat, waarbij zij lastige issues als discriminatie (Mxmtoon is Chinees/Amerikaans) en haar (bi)seksualiteit niet schuwt. Op haar zeventiende nam zij een EP op in de slaapkamer van haar ouders met haar ukelele en haar MacBook. Dit werd op Soundcloud zo’n succes dat het slechts een kwestie van tijd bleek eer zij een album zou opnemen. En zo geschiedde: twee jaar later verscheen haar debuut The Masquerade. Zij neemt hier alle instrumentatie voor haar rekening, waarbij de laptop en ukelele prominent aanwezig zijn; de drums en percussie zijn overgelaten aan Jake Levensohn. De productie heeft zij ook zelf verzorgd, al was het onder de hoede van een ander alternatief tieneridool, Cavetown.

Het album is muzikaal gezien niet bijzonder: het zijn feitelijk popliedjes met een vleugje folk en lo-fi. De muziek dient slechts een ondersteunende rol voor de tien nummers die haar reis door de pubertijd beschrijven. Het laat zich beluisteren als een audio-dagboek, waarbij zij op een vrolijke manier allerlei zorgen van zich afzingt. Zo gaat opener ‘Unspoken Words’ over hoe zij moeite heeft om haar oma te vertellen dat zij van haar houdt en ‘Suffice’ over een niet beantwoorde liefde.

Het zijn met name de nummers waarin zij op haar eigen wijze allerlei thema’s bezingt, die het album bijzonder maakt. Zo is daar ‘Prom Dress’, waar zij al haar onzekerheden over de middelbare school bezingt. “I’d be the prom queen, if crying was a contest”. Ook de power-pop van ‘Seasonal Depression’ en ‘My Ted Talk” waarin zij haar zorgen en angsten op een eigen manier bezingt, zal niet alleen adolescenten aanspreken. Op ‘Dream Of You’, vat ze het album onbedoeld goed samen: “Sending thoughts and all well wishes / Writing this song on my guitar.”

Gezien haar social media achtergrond zullen veel zogenoemde muziekliefhebbers een artiest als mxmtoon niet serieus nemen, maar haar debuutalbum staat als een huis en doet zeker niet onder voor andere soortgelijke singer-songwriters. Ook voor degenen die enigszins huiverend tegen de generatiekloof aankijken: overbrug het. Talent is van alle tijden en dit is hier een prima voorbeeld van.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:mxmtoon Label:Bertus
Cover August Kann - How Did All These People Get Into My Room

August Kann - How Did All These People Get Into My RoomOm August Kann simpelweg als een Noorse singer-songwriter neer te zetten...

Cover The Prefects - Going Through The Motions

The Prefects - Going Through The Motions The Prefects worden in 1977 opgericht door Robert Lloyd, Graham Blunt en de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT