RECENSIE: Molly Burch - The Molly Burch Christmas Album

Molly Burch
2020-01-30 Kerst is de periode van het jaar waar de meesten van ons de emoties van het afgelopen jaar laten passeren. Het is ook de tijd waarbij we ons afvragen: Komen jouw ouders nu bij ons op eerste Kerstdag? Hebben we wel voldoende van alles in huis gehaald? En …. welke bekende artiest brengt dit jaar een kerstplaat uit? De meeste artiesten brengen een kerstalbum uit, maar Molly Burch doet dat wel heel vroeg in haar carrière! De in Austin, Texas, woonachtige singer-songwriter laat niets aan de verbeelding over en heeft haar derde album in drie jaar tijd simpelweg The Molly Burch Christmas Album genoemd.

Het is van meet af aan duidelijk dat Burch niet van plan is om de gebaande wegen te bewandelen en de standaard kerstliedjes gaat zingen. Zo opent ze met het minder bekende ‘The Secret Of Christmas’, wat door haar met veel soul gezongen wordt. Hoe typisch zoet dat ook moge zijn, het opvolgende ‘Hard Candy Christmas’ wordt rauw gezongen en van voldoende countryklanken voorzien, om aan de ene kant het origineel te respecteren en aan de andere kant het eigentijdse te accentueren.

Datzelfde probeert ze ook op megahit ‘Last Christmas’ waar ze samen met twee bevriende acteurs, John Early en Kate Berlant, aankomen op een camp kerstfeest en continue door het nummer heen praten en krijsen. Je hoort hoeveel lol ze hebben, maar na één keer luisteren wordt dit nummer ronduit irritant. Gelukkig heeft ze voldoende in haar mars om deze misser te doen vergeten. De prachtige vertolking van ‘I’ll Be Home For Christmas’ en het hoge countrygehalte van ‘Snowqueen Of Texas’ maken een hoop goed. Het hoogtepunt op dit album is het duet met Jesse Woods: ‘The Coldest Night Of The Year’, wat het in zich heeft om de komende jaren de kerstcompilaties op te fleuren.

Er staan ook twee eigen geschreven nummers op: ‘Holiday Dreaming’ en ‘New Year Love’, die niet alleen in de kerstperiode goed klinken. Het zijn welkome aanvullingen aan haar bestaande oeuvre. Helaas kan dat niet gezegd worden voor de laatste drie nummers op dit kerstalbum: van ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’, ‘Happy New Year’ en ‘Auld Lang Syne’ zijn veel betere versies in omloop. Het lijkt erop alsof Burch deze op het laatste moment heeft toegevoegd om een volwaardig album af te kunnen leveren.

Het derde album van Burch laat zich het beste omschrijven als een kerstalbum met een twist. Niet ééntje voor bij de kerstmaaltijd met familie of voor bij de open haard in een zelfgebreide kersttrui. Het is meer een album dat je tijdens de voorbereidingen gedurende de dag opzet, waarbij je onbezorgd kunt genieten van de eigentijdse manier waarop ze minder bekende kerstnummers nieuw leven inblaast.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Molly Burch Label:Captured Tracks
Cover Chastity Belt - Chastity Belt

Chastity Belt - Chastity BeltSoms is het goed om even een pauze te nemen, zelfs als je niet helemaal zeker...

Cover Mind The Mill - September Flower

Mind The Mill - September Flower De wereld van Jerney Molenaar draait grotendeels om zingen. In het dagelijks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT