RECENSIE: Waxy - Betting On Forgetting

Waxy
2020-04-11 Wie Betting On Forgetting, het laatste album van Waxy, op zet, hoort de onmiskenbare geluiden van Queens of the Stone Age, Kyuss en aanverwante groepen uit de Palm Desert scene. Het trio mag dan lang niet zo’n grote naam zijn als de artiesten waar ze op hun albums mee samenwerken, muzikaal is de overlap enorm. Blijft het eerste album na al die jaren stilte ook een beetje overeind?

Zoals het een band uit de Palm Desert scene betaamt, ligt ook de bezetting van Waxy (‘Without Any eXplanation whY) allesbehalve vast. Vroegere zanger/gitarist Robbie Waldman is ondertussen de manager van de band en de spot die daardoor vrijkwam is ingenomen door Robert Owen. Wat er op de andere twee posities precies gebeurd is, is onduidelijk, maar op dit album speelt Damien Lautiero op bas en gitaar en is Jeff Bowman verantwoordelijk voor de drums. Brett Stadler heeft, net als op eerdere albums, meegeschreven aan de teksten.

Wat al snel opvalt is dat een aantal nummers enorm klinken als het Queens of the Stone Age van een aantal jaar geleden. ‘Hoof & The Horn’, ‘Vanilla’, There She Goes’ en ‘Never Was Enough’ hadden stuk voor stuk uit de koker van Josh Homme kunnen komen. Sterker nog: de stem van Owen komt op sommige momenten ook al erg in de buurt van het geluid van Homme (al horen we op ‘Never Was Enough’ ook wel een beetje Jeff Buckley tevoorschijn komen). Het is echter niet alleen maar de standaard Palm Desert muziek die we horen op Betting On Forgetting. Met nummers als opener ‘Dead & Gone’ en ‘Run’ is er ook ruimte voor country- en rootsinvloeden, terwijl de verschillende stijlen heel mooi samen komen op bijvoorbeeld ‘Antidote’. Juist door dit soort invloeden weet het trio zich nadrukkelijk te onderscheiden. Toch ontbreekt het op het album nog wel aan een of twee echte knallers: hoewel het niveau van het album prima is, zijn er geen tracks die je verleiden het album vaker te gaan luisteren.

Zo laat Waxy met Betting On Forgetting nog maar eens horen dat er een heel typisch geluid in het water van Palm Desert zit. Zeker voor de fans van de groepen rond de Desert Sessions weet Waxy voor net een beetje extra afwisseling te zorgen, al ontbreekt het op dit specifieke album nog wel aan een paar echte toptracks. Het is daarom te hopen dat het na deze release niet weer een paar jaar stil is rond de band en dat die knallers nog gaan komen.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Waxy Label:Sonic Rendezvous
Cover Chastity Belt - Chastity Belt

Chastity Belt - Chastity BeltSoms is het goed om even een pauze te nemen, zelfs als je niet helemaal zeker...

Cover Molly Burch - The Molly Burch Christmas Album

Molly Burch - The Molly Burch Christmas Album Kerst is de periode van het jaar waar de meesten van ons de emoties van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT