RECENSIE: Carla Dal Forno - Look Up Sharp

CDF
2020-02-07 De Australische Carla Dal Forno is een rusteloos type, continu op zoek naar een eigen muzikale identiteit. Zo heeft ze haar roots in de post-punkscene van geboorteplaats Melbourne, waar ze deel uitmaakte van het culttrio Mole House [2010-2013]. Ze verhuisde vervolgens naar Berlijn om muzikale inspiratie op te doen, maar daar kon ze niet aarden. Zo belandde ze in Londen waar ze optrok met Tarquin Manek, om eerst als duo Tarcar en, na de komst van Samuel Karmel, als trio F INGERS van 2013 tot 2017 muziek op te nemen en uit te brengen.

In beide hoofdsteden kreeg zij de gelegenheid om verschillende productietechnieken onder de knie te krijgen. Het duurde dan ook niet lang voordat zij haar eerste solowerk You Know What’s It Like [2016] op het Blackest Ever Black platenlabel uitbracht. Doordat de DIY aanpak haar wel lag, nam ze de stap om haar tweede soloalbum uit te brengen op haar eigen label: Kallista, vernoemd naar haar geboortestreek.

Op Look Up Sharp vindt je ambient, postpunk en elektronica in een minimalistische setting. Haar typisch, dromerige stem wordt ondersteund door monotone baslijnen, synthesizers en overstemde gitaren. Gezongen nummers worden afgewisseld met instrumentale intermezzo’s, die niet zouden misstaan in een film van David Lynch. Hoe mooi ‘Hype Sleep’ en ‘Heart Of Heart’ ook op het album passen, het is het lijzige stemgeluid van Dal Forno dat het album draagt.

Door haar unieke vocalen blijven nummers als ‘Don’t Follow Me’, ‘I’m Concious’ en ‘Push On’ het meest hangen. Het is de eerder uitgebrachte single ‘So Much Better’ die vooral indruk maakt. Het nummer verwoordt de bittere nasmaak van een stukgelopen relatie uitstekend en zij spaart haar oude liefde geenszins. Sterker nog: “I am happy that you’re still the same and I am so much better” is nog vrij mild vergeleken bij de rest van de tekst.

De muzikale omzwervingen van Dal Forno deden haar realiseren dat zij het beste gedijt in een DIY setting, waar zij zelf alle instrumenten bespeelt en de productie in eigen handen houdt. Er zijn maar weinig artiesten die minimalisme zo groots kunnen laten klinken als zij dat doet op haar tweede album.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Carla Dal Forno Label:Kallista Records
Cover Little Scream - Speed Queen

Little Scream - Speed Queen Little Scream is de artiestennaam van Laurel Sprengelmeyer. Zij is...

Shhe

Shhe - Shhe Su Shaw verklaart de panda uitgestorven. Haar alter ego Panda Su wel te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT