RECENSIE: Cold War Kids - New Age Norms 1

CWK
2020-01-14 De Californische band Cold War Kids debuteerde in 2006 met het ijzersterke Robbers & Cowards, opgevolgd door het nog betere Loyalty To Loyalty in 2008. Hierna stapte gitarist Jonnie Russell op en veranderde het geluid van de band van een edgy indierock naar mainstream poprock op de vier studioalbums die hierna volgden. Op hun zevende release New Age Norms 1 gooit de band het over een andere boeg en heeft doorvoor producer Lars Stalfors (van St. Vincent) aangetrokken. Hij componeerde samen met zanger Nathan Willett de nummers voordat de band bij elkaar werd geroepen om deze op te nemen. Dit album is het eerste deel van een trilogie die Cold War Kids weer op de kaart moet gaan zetten.

Het album opent sterk met het aanstekelijk vrolijke, dansbare ‘Complainer’, waarbij de boodschap “You got big plans but you never take a chance; when will you stop wondering who you are?” wordt uitgedragen. Waarom klagen als je er zelf iets aan kunt doen? En dat doen ze dan ook met opvolger ‘Fine Fine Fine’. Het lijkt erop alsof de band kiest voor de mainstream poprock, zeker wanneer Willett zich realiseert dat hij ook niet meer behoort tot de jeugdige belofte van weleer “Why would anybody want to stay young? No nostalgia, I’m glad that it’s done.”

Na de goede opbouw valt de band terug met twee nietszeggende nummers: ‘Waiting For Your Love’ en ‘Beyond The Pale’ halen het niveau van het album dusdanig naar beneden, dat je denkt dat het hier vulmateriaal betreft. Zeker wanneer ‘Dirt In My Eyes’ wordt ingezet: hier hoor je de band van weleer in optima forma terug. Het is alsof band hier zelf ook aan toe was, zo goed als dit klinkt. De band lijkt getransformeerd naar deze tijd, inclusief de energie die hierbij hoort. Dat geldt zeker voor meezinger ‘Calm Your Nerves’ die zo aan hun live-repertoire kan worden toegevoegd.

Met ‘4th Of July’ stelt Cold War Kids zichzelf de vraag: “There ain’t nothing wrong with turning off my mind, but if my old friends could see me now, would they recognize?” Wat het antwoord op die vraag ook zou mogen zijn, met afsluiter ‘Tricky Devil’ bevestigt de band dat zij weer helemaal terug zijn in een vernieuwde vorm om zowel oude als nieuwe fans voor zich te winnen. Ook zo benieuwd naar de overige twee delen van de trilogie?
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Cold War Kids Label:V2 Records
Cover Various - If You're Going To The City: A Tribute To Mose Allison

Various - If You're Going To The City: A Tribute To Mose AllisonMose Allison is een muziekpioneer die, met zijn interpretatie van de blues en...

Cover The Demtones - The Demtones

The Demtones - The Demtones The Demtones is een Zweeds rocktrio met een klassieke bezetting van gitaar,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT