RECENSIE: Keeley Forsyth - Debris

Forsyth
2020-03-25 De veertigjarige Engelse Keeley Forsyth is in eigen land vooral bekend als actrice in verschillende populaire TV-series. Ook had ze een kleine rol in de Marvelfilm Guardians Of The Galaxy in 2014. Drie jaar geleden raakte zij overspannen, waardoor haar tong korte tijd verlamd raakte. Zij troostte zichzelf met muziek en besloot de liedjes die ze op haar laptop had geschreven op plaat te zetten. Toen ze op de radio de experimentele jazzmuzikant Matthew Bourne hoorde, wist ze dat hij degene moest zijn om haar debuutalbum mee op te nemen.

Haar debuut,Debris, bevat acht intense nummers, waarmee zij de luisteraar even wegneemt uit de bestaande wereld. De instrumentatie is sober: stilte wordt optimaal benut. Haar stem, soms klinkend als Aldous Harding, dan weer als ANONHI, is het belangrijkste instrument. Het album wordt geleidelijk aan opgebouwd, waarbij afsluiter ‘Start Again’ het meest toegankelijke nummer is en waar de elektronica even laat overheersen.

Al vanaf de opener en tevens titeltrack valt direct op hoe zij haar stem inzet om een sfeer te creëeren; een enkele piano aanslag en minimale donkere elektronica doet de rest. Op ‘Black Bull’ lijkt ze in eerste instantie door een gezichtsmasker te zingen en wordt de bandrecorder gebruikt als instrument, wat het idee geeft samen met haar in een studio te zijn. ‘It’s Raining’ krijgt door haar stem iets van een gospelgeluid mee, terwijl de viool en de tokkelende gitaar het een folk uitstraling geven. Het is 'Lost' met openingszin “Is this what madness feels like?”, waar je wordt meegenomen naar een plek in haar leven wat zij met je wilt delen, of je dat nu wilt of niet.

Keeley doet zich op alle nummers voor als een ander personage, waarbij ‘Look To Yourself’, een uitzondering is. Ze heeft dit geschreven als een wiegenliedje voor haar twee kinderen. Apart, want hoe zij “We are only human” keer op keer zingt, enkel begeleidt door een akoestische gitaar, gaat door merg en been. Het rustgevende en optimistisch klinkende ‘Large Oak’ biedt meer soelaas in dat aspect.

Debris is een hele mooie, avant-gardistische plaat geworden die een vrouw op haar kwetsbaarst laat horen. Het is een plaat die je het beste alleen kunt beluisteren, met geen verstoring om je heen, om de sfeer optimaal te beleven. De intensiteit, waarmee Forsyth zingt en de rust die zij daarvoor inneemt, zorgt ervoor dat ze de aandacht maximaal opeist. Vreemd genoeg kun je de neiging niet weerstaan om het album na eerste beluistering direct weer op te zetten. Briljant.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Keeley Forsyth Label:Leaf Label
Cover The Black Lips - In A World That`s Falling Apart

The Black Lips - Sing...In A World That`s Falling Apart The Black Lips heeft sinds 2003 (met hun albumdebuut op het legendarische...

Bill Fay

Bill Fay - Countless Branches Het verhaal van de Britse singer-songwriter en pianist Bill Fay is ronduit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT