RECENSIE: Holy Fuck - Deleter

Holy Fuck
2020-03-11 Het is alweer vier jaar geleden dat we voor het laatst iets hoorden van Holy Fuck, maar nu is de Canadese elektronicaband terug met het album Deleter. Het album werd enige tijd geleden al voorafgegaan door de single ‘Luxe’, waarop de band samenwerkt met Alexis Taylor van Hot Chip. Deze single, tevens de openingstrack van Deleter, laat meteen horen dat Holy Fuck het op deze nieuwe plaat over een iets andere boeg gooit dan voorheen. Waar de band vroeger vrij rauw en vooral erg analoog klonk, horen we op Deleter vooral een warm bad van elektronica.

Natuurlijk maakt Holy Fuck nog steeds een mooie mengeling van dansmuziek en krautrock, maar op Deleter speelt de elektronica dus een belangrijke rol en hierdoor gaat het geheel meer richting dance en minder richting rock. Natuurlijk blijft de band wel lekker tegendraads en echt glad wordt het nergens. Zo doet ‘Luxe’ door de vocalen van Alexis Taylor natuurlijk sterk aan Hot Chip denken, maar vergeleken met die band is Holy Fuck toch nog steeds behoorlijk ongepolijst. Zeker tegen het eind vliegt ‘Luxe’ lekker uit de bocht.

In bijna-titeltrack ‘Deleters’, de huidige single, horen we een vocale bijdrage van Angus Andrew en hoewel deze song redelijk in het verlengde ligt van ouder werk, horen we opnieuw een wat vollere, warmere sound. Het wat meer open begin doet overigens ook wel wat aan een dansbare versie van Beak> denken.

In ‘Endless’, ‘Near Mint’ en ‘Free Gloss’ horen we een volle, elektronische sound, waarbij de rustigere passages aanvoelen als een warm bad. De synths in het stevigere gedeelte van ‘Endless’ doen ook wel wat aan Kraftwerk denken.

Tegen het eind van Deleter, in ‘No Error’ en ‘San Sebastian’ horen we wat meer het oude Holy Fuck-geluid. Dus een meer open sound en wat meer rock-achtig. Zeker ‘San Sebastian’ had ook wel op het doorbraak-album LP kunnen staan.

Holy Fuck gaat op Deleter voor een wat andere sound en dit levert een uitstekend album op. De krautrock-invloeden en de tegendraadsheid gaan namelijk niet verloren en de nieuwe sound zit de songs op Deleter als gegoten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Holy Fuck Label:Last Gang Records
Cover Aoife Nessa Frances - Land Of No Junction

Aoife Nessa Frances - Land Of No JunctionNadat de Ierse Aoife Nessa Frances inzag dat zij geen flamencogitarist kon...

Cover Wolf Parade - Thin Mind

Wolf Parade - Thin Mind Na een indefinite hiatus die uiteindelijk vijf jaar zou duren kwam Wolf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT