RECENSIE: Wolf Parade - Thin Mind

Wolf Parade
2020-02-29 Na een indefinite hiatus die uiteindelijk vijf jaar zou duren kwam Wolf Parade eind 2017 ijzersterk terug met het album Cry Cry Cry. Inmiddels zijn we weer tweeënhalf jaar verder en blijkt dit geen eenmalige oprisping te zijn geweest. Op opvolger Thin Mind trekt de Canadese indierockband de lijn van Cry Cry Cry grotendeels door, maar er zijn ook wel wat opvallende verschillen.

Zo speelde op Cry Cry Cry de piano een belangrijke rol, maar deze is op Thin Mind vervangen door een synthesizer. Ook is de zang van frontmannen Spencer Krug en Dan Boeckner deze keer net wat minder dramatisch aangezet, waardoor de emotionele lading net iets minder wordt. Nu was Cry Cry Cry ook wel echt een zware plaat, dus het is niet zo dat Thin Mind opeens een frivool album is. Het blijft zware kost wat Wolf Parade ons voorschotelt. Het knappe is dat de band deze zware kost weet te vertalen in pakkende indiemuziek met melodieën die blijven hangen.

Dit blijkt al meteen in albumopener ‘Under Glass’, een heerlijke uptempo indierocksong met een gouden melodie. Ook de tracks ‘Forest Green’ en afsluiter ‘Town Square’ ‘Wandering Son’ vallen in deze categorie, net als ‘The Static Age’, al bevat deze song ook wat rustigere passages. ‘Julia Take Your Man Home’, de eerste single van Thin Mind is wat zwaarder en hierin is een prominente rol weggelegd voor de synthesizer. Op zich is de keuze voor juist deze track als single wel opvallend, want er staan zeker wel betere tracks op Thin Mind.

‘Wandering Son’ heeft een intro dat weggelopen lijkt uit een jaren ’60 girlgroup-nummer, maar verder heeft deze song vooral een sterk jaren ’80 gevoel. Dit laatste geldt misschien nog wel meer voor ‘Against The Day’, waarin niet alleen de synthesizers, maar ook de drums uit de jaren ’80 lijken te zijn weggelopen. ‘As Kind As You Can’ is een slepende song, waarin we de piano weer even terug horen, en die ook qua dramatiek wel op voorganger Cry Cry Cry had kunnen staan. Ook ‘Out Of Control’ is een heerlijk slepende song, maar deze is wel wat intenser dan ‘As Kind As You Can’.

Wolf Parade levert met Thin Mind opnieuw een sterk album af. Het niveau is nét wat minder dan op het verpletterend goede Cry Cry Cry, maar ook met Thin Mind plaatst de band zich in de Eredivisie van de indierockbands.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Wolf Parade Label:Subpop
Cover Holy Fuck - Deleter

Holy Fuck - DeleterHet is alweer vier jaar geleden dat we voor het laatst iets hoorden van Holy...

Cover Ásgeir - Bury The Moon

Ásgeir - Bury The Moon Ruim acht jaar geleden brak de IJslandse singer-songwriter Ásgeir door met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT