RECENSIE: Barely Autumn - Day Trip To The Petting Zoo

Barely Autumn
2020-03-25 Er schuilt iets desolaats in de albumhoezen van Barely Autumn, de band rondom singer-songwriter Nico Kennes, ooit drummer in noiserockbands. Dat desolate hoorde je ook terug in de ingetogen, in een dikke laag melancholie verpakte muziek. Zoals dat in onze recensie van het debuutalbum al zo treffend werd samengevat: zonnestraaltjes zijn schaars, maar het wordt zo gebracht dat je niet meteen in een winterdepressie schiet.

Een goed vertrekpunt voor een nieuwe plaat, zou je zeggen. Maar zoals we uit een van de interviews met Kennes al konden opmaken, schrijft hij muziek vanuit zichzelf en is hij niet bezig met wat de luisteraar verwacht. Jezelf de vraag stellen: wat wil ik maken? En dat dan doen. Niet geheel onverwacht wordt er op Day Trip To The Petting Zoo uit een ander vaatje getapt. Er is ruimte gemaakt voor een meer stuwend ninetees gitaargeluid. Het is in de eerste plaats bewonderenswaardig wanneer een muzikant zijn eigen weg kiest. Maar komt het de muziek ten goede?

Wel, je zou Day Trip To The Petting Zoo op zijn minst verwarrend kunnen noemen. Pak er even een titel als ‘Abortion Coffee’ bij, dan trek je op z`n minst even de wenkbrauw(en) op. Te meer als je weet dat er een mythe bestaat dat koffie als abortusmiddel te gebruiken is. We dwalen af, maar deze verwarring past prima bij de thematiek van de tien tracks, die de leegte en frustratie weerspiegelen van de hedendaagse, verwarde millennial, op zoek naar houvast.

Het album opent met ‘Alix’, een nineties gitaartrack met een lekker dwingende, jankerige gitaarsolo. De coupletten doen nog wat aan het debuutalbum denken. ‘Crucified’ valt vervolgens rauw op je dak, als je op meer ‘Alix’ hoopt. Een gezapige drumcomputer tikt je een totaal andere hoek in. ‘Grown’ sluit vervolgens weer aan bij ‘Alix’ en is met een ingehouden start en de opvolgende stevige muur van scheurende gitaren een lekkere track om de speakers even mee door te blazen. Maar dan; toch weer die drumcomputer en de melancholische zang van Kennes? Het is ‘Dream Vaporizer’, weer zo`n opvallende titel, dat je weer het spoor bijster laat. Al beklijft het meer dan ‘Crucified’.

Het sterke, stuwende ‘Abortion Coffee’, dat wat aan het oudere werk van Arcade Fire doet denken, is een hoogtepunt, maar maakt ook duidelijk dat het album als een rollercoaster pieken en dalen kent. ‘Tinder’ is zo`n dal, al komt er met het sterke, naar het debuutalbum neigende ‘Petty’ weer snel een piek aan. Het korte ‘Day Drinking’ is een fijne combinatie van alle basiselementen van het album.

Maar het beste wordt voor het laatst bewaard met de pop noir van pianoballad ‘All There Is’, waarbij de zang van Kennes, licht aan die van David Bowie doet denken. Het instrumentale ‘Out Of Love And Out Of Shape, laat je vervolgens in verwarring achter met de vraag: Is Day Trip To The Petting Zoo nou een goed of slecht album? Het is in ieder geval een album waar moeilijk de vinger op gelegd kan worden en dat is een knappe prestatie.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Barely Autumn Label:Popup
Cover Het Zesde Metaal - Skepsels

Het Zesde Metaal - SkepselsIn het kader van beter laat dan nooit, presenteren we voor diegene die de...

Cover David Keenan - A Beginner`s Guide To Bravery

David Keenan - A Beginner`s Guide To Bravery Jongen vindt bij gitaar bij oma. Moeder neemt jongen mee naar Ulster Folk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT