RECENSIE: Demons & Wizards - III

Demons
2020-06-04 Demons & Wizards is een samenwerking tussen Jon Schaffer (Iced Earth) en Hansi Kürsch (Blind Guardian). De samenwerking tussen deze vrienden begon al aan het eind van de vorige eeuw en leverde twee fraaie albums op, waarvan de laatste uit 2005 dateert. Omdat hun hoofdwerkgevers veel tijd opslokten is het er sindsdien niet meer van gekomen om samen nog wat op te nemen. Maar gelukkig voor de liefhebbers ligt er nu dan III voor ons.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Demons & Wizards klinkt op III meer als Iced Earth dan Iced Earth momenteel zelf klinkt. Het moge duidelijk zijn dat gitarist Jon Schaffer de compositorische lakens uitdeelt. Duidelijk is dan ook dat de mannen een bijzonder geïnspireerde plaat hebben uitgekakt. Het album klink bij tijd en wijle net zo spannend als Iced Earth ten tijde van Horrorshow, wat natuurlijk een uitstekende referentie is, omdat dit in de ogen van ondergetekende een van de beste Iced Earth platen is. Op deze plaat was het Matt Barlow die zijn machtige stembanden liet trillen en bij Demons & Wizards is het Hansi Kürsch die met zijn soepele stembanden de muziek naar een hoger plan tilt.

III is met een ruim uur muziek verdeeld over elf songs wel een lange zit, maar omdat de composities zo hoogstaand zijn is beluistering goed vol te houden. De bombast spat er aan alle kanten van af en vindt vooral haar hoogtepunten in drie lange epische tracks: opener ‘Diabolic’, ’Timeless Spirit’ halverwege de plaat en afsluiter ‘Children Of Cain’. Tracks waarvan de kortste nog altijd boven de acht minuten klokt, maar die wel de ijkpunten zijn voor dit album. Neem alleen al opener ‘Diabolic, waarin veel afgewisseld wordt met de stemmen (Schaffer doet zelf ook een duit in het zakje) en koortjes. Dit alles natuurlijk vergezeld van het overbekende galop ritme en inventief gitaarwerk. De andere twee epics doen hier geenszins voor onder.

Behalve episch kan Demons & Wizards ook heel puntig uit de hoek komen. Dit gebeurt dan vooral in de kortere tracks. ‘Invincible’, het werkelijk oorstrelende ‘New Dawn’ en ‘Universal Truth’ zijn toegankelijke powermetaltracks en nodigen uit tot meezingen en laten wat meer horen van de wereld waarin Hansi Kürsch zich bevindt. Dat Schaffer als eerste invloed Iron Maiden heeft hoeft geen betoog, dat laat hij graag horen in songs als ’Final Warning’, ‘Dark Side Of Her Majesty’ en vooral het geweldige ‘Split’.

III kent geen zwakke broeders en of het nou om toegankelijke powermetal gaat of om lang uitgesponnen epische tracks, Jon Schaffer en Hansi Kürsch weten er wel raad mee. Daarbij zijn ze ook nog eens geholpen door handjevol prima muzikanten (waaronder gitarist en studiobaas Jim Morris). Het album kon daardoor al niet meer stuk. Fans van Blind Guardian en Iced Earth kunnen deze prachtige schijf natuurlijk blind aanschaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Demons & Wizards Label:Century Media
Cover Magic O Metal - Enter The Metal Realm

Magic O Metal - Enter The Metal RealmMetal, het lijkt steeds meer het domein te worden van mannen en vrouwen van...

Cover The Alligator Wine - Demons Of The Mind

The Alligator Wine - Demons Of The Mind Deutsche Gründlichkeit kent zijn weerga niet op het debuutalbum van The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT