RECENSIE: Tobin Sprout - Empty Horses

Sprout
2020-09-19 Tobin Sprout was jarenlang de rechterhand van Robert Pollard in Guided By Voices. Daarnaast maakte hij echter ook zeven soloplaten, meestal in periodes waarin het moederschip minder actief was. Bij Guided By Voices was Sprout als songwriter verantwoordelijk voor de eenvoudigere songs. Dit in tegenstelling tot de bombast van Robert Pollard. Ook op Sprouts achtste soloplaat, Empty Horses, zijn de folk- en Americana-songs veelal sober en zonder al teveel opsmuk. Desondanks, of wellicht juist daardoor, weten ze wel te raken.

Empty Horses opent met de pianoklanken van ‘Wings Prelude’. Ondanks dat dit een rustige song is, weet Sprout zowel in het pianospel als in de zang veel emotie te leggen. ‘The Return’ is even rustig, maar hierin is het de akoestische gitaar die de hoofdrol speelt. Ook in ‘Every Sweet Soul’, ‘Empty Horses’ en Antietam’ horen we vooral Sprouts stem en een akoestische gitaar.
‘Breaking Down’ is wat meer aangekleed en gaat door het gebruik van een steelguitar wat meer richting country. ‘The Man I Used To Know’, door Rolling Stone Magazine al uitgeroepen tot “Song You Need To Know”, heeft een soort Sounthern Gothic gevoel en doet wel wat denken aan Calexico, ten tijde van The Black light en Hot Rail.

De meest rockende song op Empty Horses, ‘All-in My Sleep’, is met ruim zes minuten ook meteen de langste track op het album. De gitaren krijger hier alle ruimte, maar de mix is open genoeg om ook de piano goed tot zijn recht te laten komen. Het resultaat is een mooie slepende song die in de verte wel wat aan The War On Drugs doet denken.
Hierna eindigt Empty Horses zoals het begin, met een piano en de zang van Sprout. ‘No Shame’ is één van de beste songs op het album, alleen met net geen twee minuten wel veel te kort.

Tobin Sprout levert met Empty Horses een prachtplaat af, waarop hij laat horen dat hij nog steeds een uitstekende songsmid is.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Tobin Sprout Label:Fire Records
Cover Flugroove - Reinsonation

Flugroove - ReinsonationVoor een nieuwe band zou de naam Flugroove wel een gewaagde keuze zijn...

Cover Aunty Social - The Day My Brain Broke

Aunty Social - The Day My Brain Broke De EP The Day My Brain Broke van Aunty Social betitelen als bedroom pop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT