RECENSIE: Laurence Pike - Prophecy

Laurence Pike
2020-09-11 Bosbranden, wervelstormen, overstromingen, aanhoudende hittegolven, zandstormen: Australië werd eind vorig jaar en begin dit jaar geteisterd door werkelijk de meest afschuwelijke natuurrampen. Zo heftig en zo direct achter elkaar, het leek alsof het einde der tijden gekomen was. Prophecy, het derde soloalbum van de Australiër Laurence Pike, vertelt zijn verhaal over deze zware periode. Hij creëert hiervoor een muzikaal landschap, geïnspireerd door de woorden van saxofonist Wayne Shorter: “Play and write music the way you want the world to be”.

Pike liet zich leiden door zijn gevoelsbelevingen en schreef in vier weken tijd een aantal nummers, om vervolgens in maart van dit jaar de studio in te duiken om deze binnen een dag op te nemen. Die dag herinnert hij zich nog goed: “Stepping into my garden to be greeted by a dark pink sun against a brown sky, and ash gently raining on me” . Het palet van soundscapes dat dit oplevert is een product van zijn opgedane specialisme in experimentele elektronische muziek.

Slechts met drums, verschillende percussie-instrumenten en drumpad, weet hij in tien nummers zijn gevoelens over de klimaat gerelateerde rampen in muziek uit te drukken. In twee gevallen maakt hij gebruik van audiosamples van bevriende muzikanten. Angus Andrew (uit de band Liars) komt ten gehore op ‘Nero’, een verwijzing naar de megalomane Romeinse keizer die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grote brand van Rome. Pike doelt hierbij op de aantijgingen dat de bosbranden zouden zijn aangestoken. Van zijn mede bandlid uit Szun Waves, de saxofonist Jack Wyllie, leent hij een audiosample voor ‘Prophecy’, wat de meest donkere compositie op het album oplevert.

Pike schuwt ook het politieke aspect niet: ‘Death Of Science’ weerspiegelt zijn idee dat wetenschap alleen gebruikt wordt als dat ook de beleidsmakers uitkomt. ‘New Normal’ duidt op een uitspraak van de Australische premier die deze term als slogan gebruikte om aan te geven dat er niets ongewoons was aan wat hun land nu overkwam.

De tien muziekstukken op dit album laten zich het best beluisteren nadat je de titel hebt meekregen. ‘Ember’, ‘Heart Of Sky’, ‘Born Under Saturn’,‘Echoes of Earth’ zijn muzikale thema’s die inbeeldingsvermogen van de luisteraar vraagt. Iedereen zal dat anders interpreteren. De hoop dat wij door zijn muziek gaan nadenken over een (duurzame) toekomst, hangt samen met hoe wij deze beleven. Hij geeft ons een welkom muzikaal zetje in de rug en meer mag je niet verwachten.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Laurence Pike Label:Leaf Label
Zion Train

Zion Train - IlluminateDe Britse band Zion Train werd in 1988 opgericht door Neil Perch. Omdat de...

Cover T. Gowdy - Therapy With Colour

T. Gowdy - Therapy With Colour Het Constellation platenlabel timmert lekker aan de experimentele,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT