RECENSIE: True Zebra - Idiorhythmic

True Zebra
2020-11-09 Einzelgänger Kevin Strauwen (uit België) heeft onder zijn artiesten naam/groep True Zebra na vier jaar onderbreking een nieuwe plaat uitgebracht getiteld Idiorhythmic. Het is zijn vierde plaat met nieuw materiaal. De plaat 123 uit 2018 was een compilatie van zijn eerste drie platen. Zijn eigen interpretatie over de titel gaat over monniken maar passender is de naam met een r uit te breiden of te wel Idiorrhythmic (=zelfbeschikking). Immers het leven zelf bepalen is in deze tijd van Lockdowns een actueel thema. Anderzijds we leven muzikaal nu ook wel als monniken in dit Corona jaar waarin de festival weides en clubs gesloten zijn.

Kevin heeft alles geschreven, uitgevoerd en geproduceerd en toch klinkt het resultaat als een band. Zijn favoriete plaat aller tijden is van Nine Inch Nails The Downward Spiral. Het eerste nummer ‘Connection Is Addiction’ sluit daar ook perfect bij aan. Tegendraads en vervreemdend. Het is een start waarbij je denk dit wordt een vermoeiende luistersessie. Niets in minder waar want de volgende vijf nummers komt er een dansbare beat naar voren. Met name in ‘Logistica And Thelemia’ zie je iedereen alweer op de festivalweides lekker huppelen en meedeinen op deze Depeche Mode achtige single. Ook ‘Move’ is zo’n nummer waarbij je samen moet gaan springen en dansen. Een flink tempo en vrolijke synths en een Teutoonse bas domineren dit nummer dat aan DAF doet denken.

Idiorhythmic is dan ook een ideale festival plaat. In de zonnige huiskamer is het toch even wennen aan deze donkere EDM, Industrial new wave achtige klanken.
Je wilt het delen maar met de huidige Lockdown is dit een plaat voor in de donkere kelder met schaarse verlichting. Het is muziek om te ondergaan in een live setting.

Met ‘Sex’ zit je in de SM kelder met een sinistere sfeer en prettige beat.
‘Sex’ (“with your ex”) is een hoogtepunt op deze plaat. Eels bracht ook onlangs een nummer uit ‘Are You Fucking With Your Ex’. Het lijkt wel of iedereen meent nu van alles te mogen roepen daar niemand zich in groepen kan begeven en vanuit de eigen cocon thuis veilig van alles de wereld in slingert. In ‘Weird’ komt ‘Oh Superman’ van Laurie Anderson voorbij en horen we ook de bombastische bastonen van Frankie Goes to Hollywoods ‘Two Tribes’.

True Zebra is een heerlijk recept met een vleugje New Order een forse portie Depeche Mode en afgemaakt met de heerlijke DAF ritmes. De plaat bevat slechts zeven nummers en is na exact 27 minuten en 27 seconden weer voorbij. Precies genoeg om weer te verlangen naar de live optredens van True Zebra op bijvoorbeeld W-Fest en op het podium dichtbij in Nederland en België.
Recensent:René Obdeijn Artiest:True Zebra Label:Electrock Recordings
Dizzy

Dizzy (dj) - The Sun And Her ScorchHet komt niet vaak voor dat een album vrolijk klinkt als het zware...

Another Sky

Another Sky - I Slept On The Floor Twee jaar geleden betrad de Engelse band Another Sky de muziekwereld met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT