RECENSIE: Naked Giants - The Shadow

Naked Giants
2020-11-24 Als de band de plaat opent met ‘Walk Of Doom’ zijn de verwachtingen hoog gespannen. Met haar tribale drums, pompende bas en fuzzy gitaar klinkt het nummer als a lost nugget from the USA garage vaults. En met haar speelduur van 1:46 minuut precies de goede lengte. Zonder twijfel de beste garagepunkrocktrack van Coronajaar 2020.

Verantwoordelijk voor dit pareltje is Naked Giants. De band is opgericht in 2014 (Seattle), debuteerde in 2018 met album Sluff en komt nu met opvolger The Shadow. Het trio bestaat uit Grant Mullen (vocals, gitaar), Gianni Aiello (vocals, bas en gitaar) en Henry LaVallee (vocals, drums). Het muzikale palet wordt hier en daar aangevuld met wat percussie en wat synth- en orgelklanken.

Het is (helaas) niet allemaal garagepunkrock wat de klok slaat op The Shadow. De plaat vormt een ontdekkingsreis langs de muzikale invloeden van de bandleden. ‘High School (Don’t Like Them)’ heeft iets van The Strokes toen die band werd gebombardeerd tot the next big thing.

Op ‘Take A Chance’ wordt een vette AC/DC riff vermengd met flauwe punkfunk en zelfs disco. Minder geslaagd. Maar de muzikale ontdekkingstocht gaat door. Op het melancholieke ‘Turns Blue’ lijkt het alsof je The Cure bezig hoort. Een laag ronkende baslijn, heldere gitaarklanken en uiteraard een gouden melodie. ‘The Ripper’ is licht psychedelische pop en ‘Better Not Waste My Time’ is dan weer schatplichtig aan Weezer (‘Undone-The Sweater Song’).

Tegen het einde van het album komt Naked Giants nog een keer verrassend sterk uit de hoek met titelsong ‘The Shadow’. De song is met meer dan zes minuten verreweg het langste nummer van de plaat. De track opent met een gemuteerde Black Sabbath riff waarmee het nummer zich de eerste drie minuten voortsleept. Daarna gaan alle remmen los en gaat het tempo fors omhoog, om tegen het einde van het nummer weer terug te keren naar het oorspronkelijke, traag voortslepende tempo.

Met The Shadow levert Naked Giants een afwisselende plaat af. Maar meer songs als uitschieters ‘The Shadow’ en ‘Walk Of Doom’ leveren de volgende keer gegarandeerd een vijf sterren recensie op!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Naked Giants Label:New West Records
Cover Marilyn Manson - We Are Chaos

Marilyn Manson - We Are ChaosEr is ooit een tijd geweest dat Brian Hugh Warner, alias Marilyn Manson...

Vriend

Joey Vriend - Hiding At First Light Vanaf zijn achttiende is Joey Vriend actief bezig met het maken van muziek....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT