RECENSIE: Joey Vriend - Hiding At First Light

Vriend
2021-01-11 Vanaf zijn achttiende is Joey Vriend actief bezig met het maken van muziek. Het was tevens het startsein voor een zoektocht waarin hij als muzikant terug greep op het verleden, maar waarbij het vizier op zowel het heden als de toekomst werd gericht. De getalenteerde songwriter leverde zo’n vijf jaar geleden met Haunting Me zijn eerste visitekaartje af. De EP viel voornamelijk op vanwege de prachtige arrangementen en het warme stemgeluid van Vriend. In vrijwel iedere recensie werd al verwachtingsvol uitgekeken naar de eerste volwaardige verzameling liedjes van deze songsmid.

Sinds enige tijd is Hiding At First Light verkrijgbaar en dat bleek ondanks die verwachtingen niet eens zo vanzelfsprekend te zijn. Hijzelf was daar namelijk gedurende lange tijd nog helemaal niet mee bezig. Het maken van een album kwam niet eens bij hem op maar na verloop van tijd werd toch wel duidelijk dat het deze kant zou opgaan. Van druk was daarom ook geen enkele sprake. Vriend besloot om het helemaal op zijn eigen manier aan te pakken. De hierboven genoemde zoektocht was er een waarbij het gevoel centraal zou staan en waarbij angst geen belemmering vormde om eventueel te moeten afwijken van bestaande structuren in de muziek.
Voor wie er behoefte heeft om zijn muziek te omschrijven is een lastige taak weggelegd. Het kenmerkt de diversiteit van de jonge muzikant die naast de akoestische gitaar ook prima uit de voeten kan op de piano. Het stemgeluid blijkt echter het belangrijkste instrument te zijn. Vriend beschikt over de bijzondere gave om hiermee de liedjes te voorzien van de juiste sferen en is daarnaast bovendien in staat om zijn gevoel hierin duidelijk weer te geven. Dat hij hierbij begeleid wordt door muzikanten die dit heel goed begrijpen, is natuurlijk niet onbelangrijk. Vriend weet zich ondersteund door enkele ervaren mannen uit zijn nabije omgeving. Zo is daar de samenwerking met Jeroen Tenty die het productiegedeelte voor zijn rekening heeft genomen en Eric Lensink die op zowel de bas- als elektrische gitaar te horen is. Niet geheel toevallig ook twee namen die er al vanaf het prille begin bij waren en dus als geen ander weten wat er nodig is in een compositie van Vriend.

De tien tracks die er op dit album te vinden zijn variëren van rijkelijk orkestraal zoals ‘Burning City’, uitermate geschikt voor liefhebbers van The National, en het prachtige en ultra-melancholische ‘Someone’ tot het gevoelige en ingetogen ‘Hope’, waarin voornamelijk de piano centraal staat en waar het muzikaal een stuk kleiner wordt gehouden. Speciale vermelding verdient Marieke de Bruijn die met haar vioolspel regelmatig bijdraagt aan de gelaagdheid in de muziek en een bepalende rol vervult wanneer het de sfeerverhogende elementen betreft.

De release van Hiding At First Light maakt hopelijk genoeg inspiratie los om te werken aan een opvolger, want met een speelduur van slechts een half uur kun je nauwelijks spreken van een voldaan gevoel. Dit smaakt eenvoudigweg naar meer.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Joey Vriend Label:King Forward Records
Cover Naked Giants - The Shadow

Naked Giants - The ShadowAls de band de plaat opent met ‘Walk Of Doom’ zijn de verwachtingen hoog...

Cover Remy van Kesteren - The Red Turtle

Remy van Kesteren - The Red Turtle Wat doe je als mensen na afloop van een concert steeds naar je toekomen om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT