RECENSIE: Tops - I Feel Alive

Tops
2020-11-30 TOPS is een Canadese indiepopband die het bij platformen als Allmusic en Pitchfork al een aantal jaar goed doet, maar waar we hier in Nederland nog nauwelijks kennis mee hebben gemaakt. De optredens in ons land tot nu toe zijn dan ook op één hand te tellen. Ook voor ondergetekende is vierde album I Feel Alive de eerste kennismaking, maar collega Gerlof Buurman schreef jaren geleden al een recensie over het tweede album. "(Het) is absoluut geen slechte plaat, maar laat door de sobere productie net iets te weinig indruk achter", was toen zijn oordeel.

Toch zijn we positief verrast bij opener 'Direct Sunlight': het nummer is vrolijk, dansbaar en doet gelijk verlangen naar festivalrijke zomers. Hoewel we ons niet kunnen herinneren dat we ooit eerder iets van de band gehoord hebben, voelen de nummers erna ook gelijk vertrouwd. Dat is deels natuurlijk positief: de zachte stem van Jane Penny past immers perfect bij de vrolijke, luchtige indiegeluiden.

Maar daar staat tegenover dat het ook wel heel erg lijkt op muziek die we al tientallen keren over de weides hebben horen schallen. De Canadese groep kleurt keurig binnen de lijntjes en verliest daardoor wel de aandacht in de twintig minuten die dan nog volgen. Met 'Witching Hour' weten ze nog net even een iets andere sfeer neer te zetten, maar daarna verplaatst de muziek zich definitief naar de achtergrond.

Bij het opstarten van een zonnig dagje op Best Kept Secret kun je een act als TOPS er heel goed bij hebben, maar op basis van I Feel Alive zullen ze het niet snel tot hoogtepunt van het festival schoppen. Wat dat betreft is ondergetekende het dan, zes jaar later, geheel met Gerlof eens: ook met I Feel Alive levert TOPS een prima album af, maar een verpletterende indruk wordt er niet gemaakt.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Tops Label:Secretly Canadian
Cover Taylor Swift - Evermore

Taylor Swift - Evermore Taylor Swift durft op haar tweede album dit jaar(!) nog meer van zichzelf...

Cover Julien Oomen - Both Sides Of The River

Julien Oomen - Both Sides Of The River Amsterdammer Julien Oomen krijgt volop inspiratie door zijn muzikale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT