RECENSIE: Big Red Machine - How Long Do You Think It`s Gonna Last?

BRM
2021-10-31 Het moet geweldig zijn om een album te maken met artiesten waarmee je al eerder prima hebt samengewerkt. Het vereist wel een bepaalde balans: individuele ego’s moeten op de schop, al willen de zangers wel het gevoel krijgen dat hun stemgeluid een herkenbare bijdrage levert. Dat is wat Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National) beogen met hun tweede album als collectief Big Red Machine.

Dat werkt over het algemeen goed, al blijkt Taylor Swift de uitzondering: ‘Renegade’ is overduidelijk van haar en de muzikanten hebben dit maar te pikken. Het nummer steekt daarentegen ruim boven de rest uit en legt direct de zwakte van het album bloot. Ook na verschillende luisterbeurten blijkt dat, hoe sterk de overige composities ook zijn, deze eenzelfde sfeer ademen. De karakteristieke falsetstem van Vernon en de zacht aangeslagen pianoakkoorden van Dessner komen zo vaak terug, dat je je afvraagt waar het experiment van hun zelfbenoemde debuutalbum gebleven is. De enkele keer dat er wat anders wordt uitgeprobeerd klinkt het te geforceerd. ‘Easy To Sabotage’, met gemonteerde fragmenten van live-uitvoeringen van het nummer, geeft Naeem te weinig houvast om er iets van te smeden.

How Long Do You Think It’s Gonna Last? zal voornamelijk herinnerd worden als het album waar Dessner zijn stem vond. Niet eerder zong hij , maar hier durft hij dat op maar liefst drie nummers. ‘The Ghost Of Cincinnati’ is hiervan het beste voorbeeld. In eerste instantie bedoeld voor Swifts Evermore of Folklore, was juist zij het die dit nummer beter voelde passen bij Big Red Machine. Met de tekst "I park at this spot and stare at the water / try to remember I'm somebody's father [...] now I'm in the big time, not a suicide", kun je haar alleen maar gelijk geven. De depressieve kant van Dessner komt hier voor het eerst naar voren. Op ‘Brycie’ dankt hij zijn broer die hem meerdere keren bijstond in moeilijke tijden. “You watched my back when we were young/You stick around when we’re old”.

Soms zitten Vernon en Dessner hun eigen gastartiesten in de weg; Fleet Foxes had op ‘Phoenix’ bijvoorbeeld geen additionele falsetstem nodig. Het is met ‘Hutch’ waar de samenzang van verschillende artiesten hoogtij viert. Het koor van Sharon Van Etten, Shara Nova (My Brightest Diamond) en Lisa Hannigan versterken de stem van Vernon die hier rouwt om Scott Hutchison. De bandleider van Frightened Rabbit die in 2018 zelfmoord pleegde wordt in alle verslagenheid bevraagd “You were unafraid/Of how much the world could take from you/So how did you lose your way?” . Daarnaast zijn het beide nummers met Anaïs Mitchell, ‘Latter Days’ en ‘New Auburn’, die eruit springen. Niet voor niks zorgen zij voor zowel de opening als afsluiting van het album.

How Long Do You Think It’s Gonna Last? is een prachtige zondagochtendplaat, waarbij je uitgebreid kunt genieten van een overdadig ontbijt. Het is knap om met zoveel gastartiesten een harmonieus album af te leveren, al had het met een paar nummers minder nog beter geweest.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Big Red Machine Label:Jagjaguwar
Cover Homeshake - Under The Weather

Homeshake - Under The WeatherWie denkt dat de muziek van Homeshake het goed doet bij romantische...

Cover Suuns - The Witness

Suuns - The Witness De Canadese band Suuns was wel even toe aan een nieuw geluid. Hun debuut...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT