RECENSIE: Native Soul - Teenage Dreams

Native Soul
2021-12-09 Zuid-Afrika is het thuisland van Native Soul. Een band die bestaat uit slechts twee jonge mannen: Kgothatso Tshabalala (19) en Zakhele Mhlanga (DJ Zakes) (20). Awesome Tapes From Africa presenteert ons hun volledig instrumentale debuutalbum Teenage Dreams. Denk echter niet dat hier nog cassettes aan te pas zijn gekomen, ondertussen gebruikt de jeugd daar ook gewoon software en internet om muziek te kunnen vastleggen. Hoewel ze allebei in de wijde omgeving van Pretoria wonen, werken zij om praktische redenen grotendeels online aan hun projecten.

Als je de CD op een knappe installatie afspeelt, valt direct de geluidskwaliteit op. De bas is vol en diep. Die eer komt voor een groot deel toe aan Jessica Thompson, die de mastering deed. Zij heeft zich gespecialiseerd in het restaureren en opwaarderen van matige geluidsdragers en deed daardoor al eerder werk voor Awesome Tapes From Africa. Dat platform begon in 2006 als een blog dat cassettes van Afrikaanse muzikanten voor een breder publiek toegankelijk maakte door ze digitaal aan te bieden. Tegenwoordig is ATFA een echt muzieklabel, met nog steeds dezelfde missie.

Het duo van Native Soul focust zich op Amapiano; elektronische muziek die daar sinds een aantal jaar de underground muziekscene domineert en doordringt tot de mainstream. De term betekent in het Zulu ‘de piano’s’. Het is een jonge retrostijl die nog volop ontwikkelt. Aan de basis staat Kwaito, de langzame house die in de jaren negentig ontstond in het moderne Zuid Afrika. In de mix zitten klassieke stijlen als jazz en samples van traditionele Afrikaanse instrumenten verwerkt. De mannen maken lange nummers. Zes minuten of meer is standaard. Je kunt ruim 78 minuten van Teenage Dreams genieten. De opbouw van de meeste nummers volgt hetzelfde stramien. Door de langzame op- en afbouw van partijen is er nergens een echte climax. Desondanks zijn het lekkere tracks om op te hebben staan. En daarmee is Teenage Dreams een aardige muzikale boomerang.
Recensent:Dave Stam Artiest:Native Soul Label:Awesome Tapes From Africa
Vintage Dutch

Dutch Vintage - In My Own VoiceDe nummers lagen al klaar, er was al zelfs een en ander opgenomen in de...

Cover Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1

Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1 Caleb Landry Jones mag vooral bekend staan als acteur (o.a. Breaking Bad )...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT