RECENSIE: Wolf Vanwymeersch - The Early Years

Wolf
2022-12-24 Met een albumtitel als The Early Years verwacht je dat de artiest in kwestie al heel wat heeft uitgebracht. Dat is hier gedeeltelijk waar, al betreft het toch een debuutalbum. Hoe dat kan? We hebben het over de eerste soloplaat van de Vlaming Wolf Vanwymeersch die eerder gitaar speelde met Waldorf en later bij The Van Jets. Tegenwoordig is hij lid van Elefant, een band die de experimentele kant van de rockmuziek opzoekt.

Meerdere artiesten, die voor een band de nummers schrijven, ondervinden dat er altijd wel uitgeschreven muzikale ideeën zijn die net niet op het geplande album passen. Soms worden deze nummers alsnog als demo’s uitgebracht op een luxe verzamelbox of worden bewerkt door de tekstschrijver die deze dan later apart uitbrengt. Dat is ook hier het geval: op dit album kijkt Vanwymeersch terug aan de hand van de ideeën van toen. Zoals hij zelf zegt: “It has become a retrospective record with songs that muse about childhood, love or life or songs that were effectively written in my youth” .

Het levert een veelzijdig album op, waarbij hij voornamelijk akoestische gitaar combineert met elektronische geluiden. Hij klinkt hierbij soms als David Bowie (‘Who Can Tell’), soms als Damam Albarn (‘On A Sunday Afernoon (In Everyday Life))’en soms zelfs als een jonge Mark Lanegan (‘Drama I’). Door handig de muziek af te stemmen, weet hij ons een kijkje te geven in zijn persoonlijke leven zonder dat het ongemakkelijk wordt. Zo bezingt hij onder new wave klanken zijn onbezorgde jeugd, toen tijd nog eindeloos leek, op ‘The Hog’. ( “Remember the old days when 6 was 9, there was no age or time”).

Er staan een aantal nummers op die er uitspringen. De bewerking van een gedicht van W.B. Yeats , ‘When You’re Old And Grey And Full Of Sleep’, dat langzaam opent met een strummende gitaar en eindigt met een diepe synthesizer beat is prachtig. Vooral het mantra “Compassie, Compas, Compassie / Compassie Compas” past hier goed bij. Ook hoe hij stilstaat bij het overlijden van zijn vader op ‘I’m Wide Awake’ toont zijn creatieve geest. Hierbij laat hij meeuwen horen om diens leven aan zee in herinnering te roepen en de kraaien om de rouw te benadrukken. Afsluiter ‘Come As You Will’ is een mooi ingetogen klein liedje dat blijft hangen door de subtiele tekst ( “Come as you will, be it loud, be it still/The light of your smile is shining through”).

Dat Vanwymeersch gek is op zijn dochtertje, laat zich raden. Niet alleen mag zij de hoes sieren, zij wordt liefelijk verwelkomt in zijn wereld op ‘Part Of Me’ ( “My precious love/…/You’re the fondest part of me” ). Het is een typisch voorbeeld van een nummers die je het liefst op een eigen album zet. Niet alles is even sterk: ‘Friendly Is Better’ en ‘I Gathered Everyone’ klinken iets te doorsnee, maar The Early Years is een prima start voor een veelbelovend solo avontuur.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Wolf Vanwymeersch Label:It\'s All Happening
Cover Naima Bock - Giant Palm

Naima Bock - Giant Palm Naima Bock heeft enige bekendheid vergaard als bassiste van de Londense...

Allen

Marina Allen - Centrifics Marina Allen is een singer-songwriter uit de Verenigde Staten, wonende in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT