RECENSIE: Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen

Sudan
2023-03-06 Sudan Archives werd in 1994 geboren als Brittney Denise Parks. Ze groeide op in Cincinatti, Ohio en begon rond haar negende jaar viool te spelen. Haar stiefvader werkte bij een platenlabel en hij wilde dat Parks en haar tweelingzus Cat samen een duo zouden vormen en voor commercieel succes zouden gaan. Parks voelde zich hier niet prettig bij.

Na high school vertrok Parks naar Los Angeles en ging ze Ethnomusicology studeren in Pasadena, een stad in de buurt van LA. Geïnspireerd door raves en de club Low End Theory ging ze onder haar eigen voorwaarden muziek maken. Dit resulteerde in 2017 in een self-titled debuut EP, een jaar later gevolgd door de EP Sink. In 2019 verscheen Athena, het debuutalbum van Sudan Archives en drie jaar later is het tijd voor de opvolger, Natural Brown Prom Queen.

Op Natural Brown Prom Queen combineert Sudan Archives R&B, hiphop, disco en wereldmuziek. Het is een ambitieuze plaat die heen en weer vliegt van de door disco beïnvloede R&B van openingstrack ‘Home Maker’ tot het Afro-centrische ‘Selfish Soul’, waarin we een heerlijk stuwende bas horen en de viool prominent aanwezig is. En van de hiphop banger ‘OMG Britt’ tot het gejaagde ‘NBPQ (Topless)’.

In het wat rustigere ‘ChevyS10’ horen we stukje tekst uit Tracy Champans ‘Fast Car’ en ‘It’s Already Done’ doet wel wat denken aan het werk van Gonjasufi. ‘FLUE’ is dan weer wat meer pop, net als ‘Milk Me’, terwijl ‘Homesick (Gorgeos & Arrogant)’ traag en slepend is.

Natural Brown Prom Queen is dus een gevarieerde plaat, maar toch vormt het album wel een mooi geheel. Alles is zeer strak, maar niet te clean geproduceerd, met lekkere dikke bassen. Alles bij elkaar een spannende plaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Sudan Archives Label:Stones Throw
Cover Jockstrap - I Love You Jennifer B

Jockstrap - I Love You Jennifer B Jockstrap is een Engels duo dat bestaat uit Georgia Ellery en Taylor Skye....

Cover Ásgeir - Time On My hands

Ásgeir - Time On My hands Als er iemand is die het geluid van zijn thuisland goed in muziek weet om te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT