RECENSIE: Malfested - Unethical Creations

Malfested
2023-05-16 Oldschool deathmetal blijft altijd een lekkere muziekstijl waarbij het gevoel van de pioniersjaren af en toe weer lekker terugkeert. Meestal wordt door de nieuwe bands het niveau van de eerste namen niet meer gehaald omdat de ruif al flink leeg gegeten is en dus op dat gebied alles al eens gedaan is, maar elke dappere poging wordt warm onthaald.

Ook het Belgische vijftal van Malfested heeft zich bekwaamd in lekkere oldschool deathmetal waarin het lekker rondwentelen is. In een klein halfuurtje en vijf songs maken de heren op hun tweede EP Unethical Creations hun beenharde punt.

Doordat er nog wel flink wat melodie in de noest voortkloppende metal zit valt het kwartje regelmatig de Zweedse kant op en dat is natuurlijk nooit een straf. De vijf songs zitten vol met tempowisselingen met hier en daar wat breakdowns (een hele mooie in ‘The Abhorrent Arise’) die het oldschool geluid toch nog een licht modern tintje geven. Dat Malfested geen vertrouwen heeft in de toekomst en wat de nieuwe wereldorde voor ons in petto heeft wordt duidelijk uit de misantropische teksten. Lees de schrijfsels van ’Scorched Earth’ en het afsluitende ‘Last Light Of A Dying Ember’ er maar op na. Het komt wat doemdenkerig en hier en daar wat complotterig over. Bij dit soort metal verwachten we eerder teksten over verrotte lijken en door ingewanden kruipende, volgevreten maden. Maar goed, Malfested wil hier een statement maken, en dat mogen ze.

Zo valt er best veel te genieten op dit leuke schijfje, al krijgen de Belgen hiervoor zeker niet de originaliteitsprijs uitgereikt. In een genre waarin de bands als paddenstoelen uit de grond schieten moet je met wel iets bijzonders voor de dag komen wil je meetellen en anders zal je genoegen moeten nemen met een bescheiden plaats onder de radar en dat is wat waarschijnlijk voor Malfested in het verschiet ligt. Ondanks de kwaliteit van het gebodene.
Recensent:Jan Didden Artiest:Malfested Label:Eigen Beheer
Cover Yanna Momina - Afar Ways

Yanna Momina - Afar WaysProducer Ian Brennan (Tinariwen) neemt ons mee naar Afrika voor de tiende...

Cover Virus Inhumanity - Infectious

Virus Inhumanity - Infectious Virus Inhumanity is een metalband uit België. De band bestaat pas sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT