RECENSIE: Volosi - 200 Weeks Ago

Volosi
2023-07-28 Luister één keer naar het album 200 Weeks Ago en je weet zeker dat je leeft. Het Poolse strijkkwintet Vołosi, bestaande uit twee violisten, een altviolist, een cellist, en een bassist, neemt je maar al te graag mee naar hun eigen wereld; naar een wereld waar de tijd almaar sneller lijkt te gaan, waar paardenbloemen een nieuw begin tegemoet zien, en waar Vołosi de hartslag slaat.

Wellicht dat deze wereld wel beschrijft hoe het leven eruitziet ergens hoog in de bergen van de Karpaten, aan de Poolse grens. Het Poolse gezelschap kent zijn oorsprong in dit middelgebergte, waar Poolse folklore de muziekgeest domineert. Niet gek dus dat de violist en oprichter van de groep, Krzysztof Lasoń, zijn bruiloft in 2004 graag vergezelde met traditionele Poolse muziek. Zodanig onder de indruk van het toenmalige ‘’Wałasi’’ besloot hij deel te worden van de nieuwe formatie, en bracht hiermee geboorte aan een groep die al meerdere nationale muziekprijzen op zijn palmares heeft.

Echt verrassend is dat niet. De eigen stijl van Vołosi is onmiskenbaar en laat zich niet terugbrengen tot een enkel genre. Het vervlecht de klassieke traditionele Poolse volksstijl op een unieke wijze met modern neoklassiek. 200 Weeks Ago is daarin niet anders. Het openingsnummer ‘Prelude’ heet je op een gelaagde manier welkom in de emotionele wereld waar enkel strijkinstrumenten spreken. Luister maar eens naar de interactie tussen de violen, altviolen, en de cello op ‘Prelude’, of op het onheilspellende ‘Red Light’.

Soms lijkt het wel alsof de strijkers niet alleen de desbetreffende instrumenten bespelen. Niet alleen is het lastig voor te stellen dat het enkel strijkinstrumenten zijn, maar ook wekt het album hier en daar de indruk alsof de stokken strijken over je bloedbaan. ‘Time Capsula’ vraagt niet alleen om een verhoogd volume, maar ook om een verhoogde hartslag, net zoals het onvoorspelbare ‘No!’ dat doet.

Eindigend met het melancholische ‘Pendulum’ brengt Vołosi je na een heftige reis ook weer veilig thuis. Achteraf kan je je afvragen waar de rit eigenlijk over ging. Lasoń zelf reageert daar het volgende op: ‘’This is a musical journey dedicated to all explorers, people looking for beautiful, moody, haunting melodies, and those who need a strong dose of energy’’. Daar valt verder weinig aan toe te voegen. Energie krijg je er zeker van, en vergeet vooral niet uw stoelriemen vast te doen!
Recensent:Julian de Groot Artiest:Volosi Label:Xango Music
Cover Lonnie Holley - Oh Me Oh My

Lonnie Holley - Oh Me Oh MyHet nieuwste album van Lonnie Holley is geen doorsnee album. Sterker nog,...

Cover Lankum - False Lankum

Lankum - False Lankum De broers Ian en Daragh Lynch brengen al in 2003 een album uit onder de naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT