RECENSIE: Nits - Tree House Fire

Nits
2024-06-07 Een kleine ramp voltrok zich in mei 2022; de studio waarin Nits al jaren hun platen opneemt ging in vlammen op. Met de studio ging ook het gehele instrumentarium van de band verloren. Een ramp natuurlijk voor de band. Mini album Tree House Fire is het relaas van Nits over die rampzalige dag. De veerkracht van Henk Hofstede, Robert Jan Stips en Rob Kloet is groot en heeft de vriendschap van de drie heren niet verminderd, getuige dit werkstuk en het feit dat Nits vanwege haar vijftigjarig bestaan ook nog eens uitvoerig op tournee gaat.

In de zes songs beschrijft de band vanuit verschillende perspectieven de brand. Soms verhalend, dan weer wat meer de fantasie gebruikend. Het levert zes prachtige miniatuurtjes op, die geheel volgens de Nits traditie prachtig verzorgd klinken. Wat een tovenaars zijn de heren toch. De heerlijk shuffle ‘Month Of May’ beschrijft de ‘kleine’ ramp als er een kijkje wordt genomen in de studio na de brand. Ook het rustige ‘Big Brown Building Burning’ beschrijft de brand. Het is ook nu weer prachtig om te horen wat een geluidskunstenaars de heren zijn. Het subtiele toetsenwerk, maar ook het delicate drumwerk van Rob Kloet, maakt dat je elke keer weer nieuwe geluiden hoort.

In ’The Tree’ en ‘The Bird’ wordt de brand beschreven vanuit het gezichtspunt van zowel een boom als een vogel. Heel subtiel ook hier de backing vocals van Sacha de Bruin, Jana Bordeaux en Sheena Tchai die in ‘The Bird’ iets prominenter naar voren komen. Dat Nits altijd een eigen geluid heeft gehad onderstreept het dreigende ‘The Attic’ nog maar eens. De subtiele drums, allerhande geluiden de doorleefde stem van Hofstede en de drone maken dit een volstrekt uniek nummer.

De aanleiding voor Tree House Fire was niet bepaald een prettige en de band zal er nog wel eens gillend van wakker liggen, maar het heeft wel een prachtig werkstuk opgeleverd. Ook na vijftig jaar bewijst Nits dat het nog steeds relevant en volstrekt uniek is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Nits Label:Eigen Beheer
VOTCX

Voices Of The Cosmos - De Revolutionibus ”Voices Of The Cosmos project combines the achievements of astronomy with...

19

Drop Nineteens - Hard Light Drop Nineteens is een Amerikaanse shoegazeband uit Boston, Massachusetts,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT