RECENSIE: Nits - Doing the Dishes

The Nits – Doing The Dishes
2008-02-14 Vier-en-dertig jaar bestaan ze intussen, The Nits. De heren begonnen in 1974 als new wave groep, maar besloten begin jaren '80 hun sound over een andere boeg te gooien. Dat dat geen slechte keuze is geweest moge duidelijk zijn. Het grootste succes behaalde de band in datzelfde decennium met albums Omsk – goed voor een Edison - en In The Dutch Mountains. De gelijknamige single is ook hun bekendste nummer. Het geheim van het succes van The Nits zit hem in het feit dat ze bij elk nieuw album hun oude huid afwerpen en een geheel ander geluid weten te creëren. Twintig studioalbums later doen ze dat nog steeds.

Als je vergeten bent hoe The Nits ook alweer klinkt dan wordt je geheugen meteen opgefrist bij het eerste nummer. 'No Man's Land' heeft het typische Nits geluid wat je bijvoorbeeld ook hoort op 'In The Dutch Mointains' (de single in dit geval) en de kenmerkende stem van zanger Henk Hofstede. Het hele album is uptempo en opgewekt, een mooi contrast met het donkere Les Nuits uit 2005. 'Doing The Dishes' heeft veel folk invloeden, en 'The Great Caruso' zou goed passen op de soundtrack van een klassieke western. Beter zelfs dan 'Cowboys and Indians', wat veel ingetogener is. Ook 'The Flowers' heeft het klassieke Nits geluid, misschien nog wel meer dan het eerder genoemde 'No Man's Land'.

Een vreemde eend in de bijt – of eigenlijk vlieg in de soep – is 'I'm A Fly', een liedje dat slechts 1:55 duurt, bestaande uit korte zinnetjes; 'I'm a fly in your eye, I'm a bee on your knee, I'm a moth in your mouth – I'm a fly'. Een referentie naar Frank Zappa, wellicht? 'Moon Dog' is een lekker stevig nummer met een chaotisch einde, gevolgd door het zachte 'Heart'. Een rustig luisterliedje, het rustigste van dit album. 'Yesterday' is het feestnummer van Doing The Dishes. Gooi je haar los en dans mee met de bandieten uit het wilde westen. Dansen kan je ook op afsluiter 'The Twins', geheel in rock&roll-stijl.

Het album bevat 15 nummers in een mix van allerlei stijlen die allemaal fijn in het gehoor liggen, en zeker bij veel mensen in de smaak zullen vallen. Zowel bij de generatie van de heren zelf als de wat jongere. The Nits zijn terug van nooit weggeweest.
Recensent:Imre Veen Artiest:Nits Label:Sony Music
Burn The Iris – Burn The Iris

Burn the Iris - Burn the IrisUit Eindhoven ‘rockcity’ komt nu voortaan ook metalcore. Burn The Iris...

très.b - scylla and charybdis

très.b - Scylla and Charybdis Je zou het een bij elkaar geraapt zooitje kunnen noemen: een Poolse zangeres,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT