RECENSIE: Nits - Malpensa

Cover The Nits - Malpensa
2012-04-19 De naam The Nits mag bij geen enkele zichzelf respecterende Nederlandse muziekliefhebber onbekend voorkomen. De groep scoorde hits als ‘In The Dutch Mountains’, ‘Nescio’ en ‘J.O.S. Days’. Als het gezelschap niet te lijden had gehad onder het feit dat het een Nederlandse groep is, hadden ze gemakkelijk de wereld kunnen veroveren. Hoewel de populariteit van The Nits ook in eigen land niet meer is wat het was, levert het nog steeds productief albums af. Malpensa is het 25e album uit de langdurige Nits carrière.

Voor de opname van het album maakten de muzikanten afwisselend gebruik van haar eigen studio De Werf, een opname locatie in Italië en, verrassend genoeg, Kytopia. De Utrechtse studio van Neerlands favoriete trompettist Kyteman. Kyteman levert ook nog een steengoede bijdrage op de plaat tijdens ‘Bad Government And Its Effects On Town And Country’. Het bijna acht minuten uitgesponnen nummer is zorgvuldig opgebouwd, met als hoogtepunt Kyteman die ineenkeer de zang van Henk Hofstede vervangt met zijn trompetklanken. Met name de subtiel aangebrachte flamencoklapjes geven het nummer nog een verrassende touch.

Het zijn deze overal opduikende subtiliteiten die ervoor zorgen dat ook dit album het typische Nits gevoel meekrijgt. Elke seconde op de plaat lijkt tot in de eeuwigheid overwogen en gepland. Zo ook tijdens ‘Minus Second Floor’. Rustig klinkt een drum, een rinkelend belletje en de hypnotiserende stem van Hofstede. Het is vooral het weglaten van veel instrumenten dat ervoor zorgt dat het nummer in haar rust schittert. Een halverwege opduikende keiharde knal lijkt dan eerst verdwaald, bij herhaalde luisterbeurten wordt juist duidelijk hoe goed hij daar thuis hoort.

Op Malpensa vertellen de heren van The Nits verhalen over oude Nederlandse schilderen, het Tahrirplein, Keulen en veel meer kleine sprookjes. Begeleid door een minutieus uitgekiende productie komt elk sprookje volledig tot leven. Dat maakt Malpensa een genot om naar te luisteren. Ter ondersteuning komt de groep met een uitgebreide tour die hen, naast Nederland, ook naar Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk voert.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Nits Label:Rough Trade Records
Cover Conduits - Conduits

Conduits - ConduitsDe kans is groot dat je niet bekend bent met Conduits . Een jonge band die,...

Cover Tape The Radio - Heartache and Fear

Tape The Radio - Heartache and Fear Heartache And Fear is het debuutalbum van de driekoppige band Tape The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT