RECENSIE: Oceansize - Frames

Oceansize - Frames
2007-09-27 Slechts vier jaar geleden kwam het eerste album Effloresce uit. Een album die gelijk liet horen waarom Oceansize de desbetrefende bandnaam had gekozen. De muziek is groots, bijna oneindig groot. Een combinatie van muziek die alles wil bevatten. Gigantisch is het goede woord voor dit album en ook gelijk voor de band zelf. Helaas ging het met het tweede album gelijk een stuk minder, Everyone Into Position was een stuk softer. Teveel melodieus gepingel en veel toegankelijker. Een verandering die niet geheel in goede aarde viel bij de fans van het eerste uur.

Gelukkig is er veel veranderd in de afgelopen twee jaar. Als eerste kwam er een verandering in de line-up: bassist Jon Ellis verliet deze magistrale band en in ruil hiervoor kwam Steven Hodson in het zicht. Verder werd er van platenlabel Beggars Banquet overgestapt naar Superball Music. Een platenlabel die pas net begonnen is en waarvan Oceansize de eerste aanwinst is. Superball Music zal zich voornamelijk bezig houden met jonge, innovatieve en experimentele muzikanten. Een hokje waar Oceansize, ondanks zijn grootse geluid, makkelijk in kan. Als laatste verandering is er weer teruggestapt naar producer Chris Sheldon (Foo Fighters/Biffy Clyro), welke ook verantwoordelijk was voor het debuutalbum Effloresce.

Uit dit hele proces is het derde album Frames gerold. Terug naar de harde, experimentele en toch gestructureerde beginsel van de band. Een gevarieerd proces van acht lange tracks zoals we kunnen verwachten. Ze hebben het gevoelige van Everyone Into Posistion aan de kant gegooid en zijn teruggestapt naar de basis van de band. Maandenlange jamsessie opnamen hebben geleid tot het heftig opbouwende ‘An Old Friend Of The Christies’, het razende ‘Only Twins’ en het complexe ‘Sleeping Dogs And Dead Lions’. De sterke, ingewikkelde structuren die Oceansize op dit album aanhoudt, zorgen ervoor dat je het geheel niet snel doorhebt en dat je het album dus minstens vier keer moet luisteren wil je echt zeker zijn dat je hem goed of slecht vindt.

Frames is een perfect gekozen naam voor het derde album. De grote chaos van het ingewikkelde Oceansize wordt op deze manier geplaatst in vakken. Hierdoor wordt het overzicht in de muziek sneller duidelijk. Een trucje dat deze band al vaker heeft toegepast en waarschijnlijk steeds zal blijven doen. Frames zal voor de fans van het eerste moment zeker de moeite waard zijn. Oceansize is weer terug waar het hoort te zijn. Terug naar zijn begin, terug naar zijn duistere complexe oorsprong.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Oceansize Label:Superball Music
Electric Eel Shock - Transworld

Electric Eel Shock - Transworld Ultra Rock Electric Eel Shock , voor zij die deze band wel eens live hebben mogen...

The Tragically Hip - World Container

The Tragically Hip - World Container The Tragically Hip is een Canadese rockband die in 1983 werd opgericht in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT