RECENSIE: Oceansize - Self Preserved While The Bodies Float Up

Oceansize – Self Preserve While The Bodies Float Up
2010-08-16 Er zijn weinig bands die zo moeilijk te doorgronden zijn als Oceansize. De complexe albums, minialbums en EP’s hebben stuk voor stuk veel tijd nodig om tot je door te dringen. Wanneer het kwartje eenmaal is gevallen, omvat de muziek je met een hartstochtelijke warme omhelzing. De muzikale potpourri van de in 1998 opgerichte band bevat invloeden uit postrock, stoner, progrock en metal en staat bekend om zijn complexe songstructuren. Naar het nieuwe album Self Preserve While The Bodies Float Up werd reikhalzend uitgekeken. Zeker nadat het briljante Frames uit 2007 een wat minder goed ontvangen opvolger kreeg in de vorm van het mini album Home & Minor, was het de vraag waar Oceansize anno 2010 zou staan.

Het eigenzinnige vijftal heeft ook nu amper concessies gedaan wat betreft commercie, zodat de fans gerust kunnen zijn. Wel moet worden gezegd dat deze vierde volledige studioplaat iets toegankelijker klinkt dan zijn voorgangers. Op deze plaat staan nog maar twee lange nummers die boven de acht minuten klokken. De andere acht nummers overschrijden nergens de vijf minuten en laten horen dat Oceansize ook korte nummers kan schrijven. Verwacht ook nu geen standaard rocknummers, maar bedachtzame muziek die soms behoorlijk traag voort kabbelt en regelmatig wordt afgewisseld door wat harder werk. Het grappige is dat je met opener ‘Part Cardiac’ direct op het verkeerde been wordt gezet. Een rauwe stoner riff knalt naar binnen en duwt de band de hoek van Isis en Neurosis in. De fraaie samenzang en het melodieuze gitaarwerk in ‘Superimposer’ gaat meer de progrock kant op. In de twee langste nummers ‘Oscar Acceptance Speech’ en ‘Silent/Transparant’ doet Oceansize precies wat er van hen verwacht wordt. Deze twee slepende songs zijn eigenlijk al genoeg om aanschaf van deze plaat te rechtvaardigen. Dat de korte nummers en de poging wat comfortabeler te klinken daarbij het totaalplaatje volmaken is mooi meegenomen. Mooiste nummers in dat kader zijn het vlotte tegen de hardcore aanleunende ‘Build Us A Rocket Then…’ en de nummers die een liefde voor Radiohead verraden: ‘Ransoms’ en ‘Pine’. Ook het zangwerk van Mike Vennart is met de muziek meegegroeid en laat eens te meer horen dat hij een perfecte zanger voor dit soort muziek is.

Self Preserve While The Bodies Float Up is weer een mooie sprong voorwaarts voor deze unieke band. Zonder de voorgangers tekort te willen doen kunnen we al praten van een voorzichtig hoogtepunt in het oeuvre van de band. Waar men vroeger zoveel mogelijk ideeën in één nummer wilde proppen heeft de band gekozen voor overzichtelijke songstructuren. Het komt de toegankelijkheid ten goede. Het kan niet anders of Oceansize gaat met deze fraaie plaat heel wat zieltjes winnen.


Eerdere recensies van Oceansize:
- 16-10-2009: Feed to Feed;
- 27-09-2007: Frames.
Recensent:Jan Didden Artiest:Oceansize Label:Superball Music
!!! - Strange Weather

!!! - Strange Weather, Isn't?Wat een subliem gekozen bandnaam toch, dat !!! . Uniek, opvallend en apart,...

Papa Roach – Time For Annihilation … On The Record And On The Road

Papa Roach - Time for Annihilation... On The Record and On The Road De titel van deze plaat Time For Annihilation … On The Record And On The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT