RECENSIE: Quramitry - Burt's Day Off

Quramitry - Burt’s Day Off
2007-11-07 Quramitry, een jonge honden americanaformatie uit het zuiden van Nederland heeft in mei van 2007 haar debuutalbum afgeleverd met als titel Burt’s Day Off. Het album is al in 2006 opgenomen in de Orange But Blue Studio’s en in mei 2007 pas gemasterd en afgemixt.

Spil rond Quramitry is Mark Courage die onder de naam Quram in 1998 liedjes in de Americanastijl begon te schrijven. Op dat moment maakte hij echter nog deel uit van de toenmalige sax-rock-formatie Black Wish. Een compleet ander genre dus.
Quramitry is, na enkele bezettingswisselingen, inmiddels uitgegroeid tot een stabiele groep jonge muzikanten, die op het podium graag gebruikt maakt van diverse gastmuzikanten. De gemiddelde leeftijd van de band is nog geen vijfentwintig en is in de huidige bezetting ongeveer een jaar bezig. Muzikaal is Quramitry een grove mix van americana en popmuziek met duidelijke alt-country, bluegrass, blues, jazz, latin en folkinvloeden, waarbij vooral de traditionele folkmuziek de grote overhand heeft.

Burt’s Day Off behelst slechts negen nummers met een totale speelduur van ongeveer 25 minuten en dat is natuurlijk erg kort. Ik moet daarbij wel vermelden dat het schijfje dan ook maar € 7,50 kost en daarmee wordt de prijs/kwantiteit verhouding naar mijn idee weer goed gecompenseerd.

Ondanks dat er in de negen nummers genoeg variatie wordt aangeboden, had voor mij de overdaad aan accordeon wel iets minder gemogen. Accordeon is een geweldig basic instrument, maar op Burt’s Day Off zou een beetje minder veel meer rust brengen in het geheel. Wel noemenswaardig vind ik dat hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van akoestische instrumenten en dat geeft Quramitry het echte back-to-basic gevoel mee. De hoogtepunten van het korte album vind ik terug in de laatste twee nummers van het schijfje met de gezellige Ierse swinger ‘St. Anna’s Roundabout’ en een relaxte ‘Homecoming Song’.
Recensent:Bert Reinders Artiest:Quramitry Label:Eigen Beheer
Gamma Ray – Land Of The Free II

Gamma Ray - Land of the Free- Part II Land of the Free – Part II is alweer het tiende album in nog geen twintig...

PJ Harvey - White Chalk

PJ Harvey - White Chalk PJ (Polly Jean) Harvey is echt zo’n artieste volgens het boekje. Bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT