RECENSIE: Fleshtones - Take a Good Look

The Fleshtones - Take a Good Look
2008-02-05 The Fleshtones maakt al meer dan 30 jaar muziek en was onderdeel van de punk/new-wave scene in het New York van eind jaren zeventig. In de tussentijd heeft men regelmatig van bandleden gewisseld, maar de kern bestaat al vanaf het prille begin uit Keith Streng en Peter Zaremba. In de tussenliggende periode bracht men een karrenvracht aan albums uit en Take A Good Look is gewoonweg weer een volgend album dat bij vlagen klinkt als een stel jonge honden, die 12 nummers brengen in een goed half uur.

In mei 1976 was de legendarisch CGBG in New York het toneel van het eerste optreden van The Fleshtones. Hoorbaar beïnvloed door de punk wisten The Fleshtones zich toch te onderscheiden door een breder scala aan invloeden en bijvoorbeeld het gebruik van blazers en andere minder aan de punk gerelateerde instrumenten. Super Rock noemde ze het zelf, waarmee vooral de diversiteit van de band benadrukt werd. The Fleshtones put uit alle elementen die rockmuziek groot en herkenbaar maakt en is zo ook heden ten dage nog altijd een vitale band, waar nog weinig slijt op lijkt te zitten. Take A Good Look klinkt fris, catchy, vrolijk en gewoon heel goed.

De kracht zit hem in de overtuiging waarmee gemusiceerd en gezongen wordt en waarmee de over het algemeen goede songs worden ingevuld. Slechts een enkele keer lijkt men zich enigszins te vergrijpen, dan klinken The Fleshtones te zeer gedateerd, zoals op het Beach Boys achtige ‘This Time Josephine’, compleet en al met meerstemmige koortjes. Over het algemeen is de basis garagerock en worden daarbij veel rhythm-and-blues invloeden aan toegevoegd. Het is hoe dan ook een smakelijk geheel van een door de wol geverfde band die klinkt alsof ze nog de wereld moeten gaan veroveren.

Het album luistert zich in een zucht en wind weg en klinkt zowel retro als verfrissend. ‘New York City’ of ‘Going Back To School’ zijn twee voorbeelden van lekkere –niets aan de hand- nummers. The Fleshtones kunnen ook rauw en bluesy klinken, zoals op het stevige ‘Shiney Yourself’, of op afsluiter en titelsong ‘Take A Good Look’. Een herhaaldelijk en over-the-top geschreeuw, waar Shane MacGowan jaloers op zou zijn, sluit dit alleszins aardige album af.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Fleshtones Label:Yep Roc Records
Memphis May Fire – Memphis May Fire EP

Memphis May Fire - Memphis May Fire Memphis May Fire is een band welke onlangs tekende bij het label Trustkill....

Reverend Organdrum – Hi-Fi Stereo

Reverend Organdrum - Hi-Fi Stereo Neem een stap terug in de tijd naar de late jaren ’50 en de vroege jaren ’60...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT