RECENSIE: Morcheeba - Dive Deep

Morcheeba – Dive Deep
2008-02-19 In de schaduw van grootheden als Massive Attack, Portishead en Tricky tast Morcheeba al jaren de grenzen van de triphop af. Waar de songs van de eerder genoemden vooral baadden in de duistere sferen van de Britse underground, waagt Morcheeba zich meer op het gebied van de lounge, hiphop en pop. Op de alweer zesde plaat Dive Deep wordt deze veelzijdigheid maar weer eens benadrukt met maarliefst vijf gastartiesten; folky singer-songwriter Judy Tzuke, rapper Cool Calm Pete, de Franse zangeres Manda, Noorse singer-songwriter Thomas Dybdahl en de van band naar band pendelende Bradley Burgess. Na het vertrek van zangeres Skye Edwards in 2004 kabbelde de band voort wat uitmondde in het album The Antidote, zonder succes. Zullen de gebroeders Paul en Ross Godfrey nu hun ‘nieuwe’ ei gevonden hebben?

De plaat trapt af met het mooie ‘Enjoy the ride’, welke tevens ook de eerste single zal zijn. Een lekker dromerig poppy nummer waarin de stem van Judy Tzuke prachtig is. De mannelijke vocalisten winnen het echter op deze plaat. Het nummer ‘Riverbed’ waarin de warme zomerstem van Dybdahl wordt ondersteund met strakke drums en ambient beats is dan ook een persoonlijk hoogtepuntje, evenals ‘Run Honey Run’ van Burgess.

Tot en met de vijfde track ‘Gained the World’ is deze plaat nog een mooi geheel en doet me denken aan die lekkkere zomeravonden met koele briesjes. Maar dan word ik uit mijn zomersfeer gehaald door een hiphop track genaamd ‘One Love Karma’. Een prima nummer verder, maar waar is die heerlijke sfeer van net gebleven? Vanaf daar gaat het eigenlijk zo verder en word je genoodzaakt te wennen aan de verschillende stijlen op deze plaat. Je kijkt namelijk wel even raar op als je net uit het zwevende 'Gained the World' via een hiphop nummer naar een zoetsappig en lief frans liedje, 'Au-Delà', meegenomen wordt. In het slot van Dive Deep is het heerlijke melodische geluid van de eerste helft zoek en heeft plaatsgemaakt voor meer gitaar en vollere drums. Tevens ben ik me aan het afvragen of ik de cd af zal zetten, jammer.

Al met al is Dive Deep een plaat met voor ieder wat wils. Morcheeba houdt zichzelf verschillende, gedurfde maskers voor, maar toch onthouden we het liefst hun oude gezicht.
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Morcheeba Label:Pias
Adam Green - Sixes and Sevens

Adam Green - Sixes and Sevens Adam Green , 26 jaren jong, ontwikkelde in no-time een zware Sinatra en Jim...

Hans-Joachim Roedelius & Tim Story – Inlandish

Hans-Joachim Roedelius & Tim Story - Inlandish Op een leeftijd van 73 jaar is het verleidelijk om Hans-Joachim Roedelius...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT